SAD: Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH

SAD su saopštile danas da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2021.

15:45

SAD: Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH
Shutterstock/ Nikitriy

To je poručeno je iz američkog Stejt departmenta u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše medijske izveštaje o navodnom neslužbenom dokumentu "non pejperu" u kome se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Portparol Stejt departmenta naveo je da Sjedinjene Američke Države duboko cene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evro-atlantskoj integraciji.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju put ka članstvu u Evropskoj uniji svih aspiranata na Zapadnom Balkanu, istakao je portparol Stejt departmenta i dodao da SAD veruju da je budućnost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji.

Proces proširenja promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona, zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je nezvanični diplomatski dokument, takozvani "non pejper", u kome se pominje ideja podele BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i Kosova Albaniji.

Portal podseća da se od ponedeljka u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekuliše o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel takav dokument, u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije.

Za sada niko zvanično nije potvrdio da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel od Slovenije dobio dokument takvog sadržaja, međutim nezvanični diplomatski dokument, koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom zapravo postoji, tvrdi slovenački portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: