Ursula fon der Lajen optužena za kršenje diplomatskog protokola

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen optužena je za kršenje diplomatskog protokola prilikom odgovora na poziv Ukrajine da poseti tu zemlju.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2021.

13:40

Ursula fon der Lajen optužena za kršenje diplomatskog protokola
EPA-EFE/ JOHN THYS / POOL

Samo nedelju dana nakon afere "Sofagejt", u javnost je procurilo da je portparol predsednice Evropske komisije Bjern Sajbert odbio umesto nje zvanični poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Ursula fon der Lajen poseti Ukrajinu, što predstavlja kršenje diplomatskog protokola, prenosi briselski Politiko.

Zelenski je pozvao Ursulu fon der Lajen da poseti njegovu zemlju povodom obeležavanja 30 godina nezavisnosti Ukrajine, međutim umesto predsednice EK na poziv je odgovorio njen portparol i lično se potpisao, što predstavlja kršenje sporazuma.

Kako se navodi, odbijanje poziva povećalo je sumnju u posvećenost Ursule fon der Lajen podršci Ukrajini i to u trenutku povećane napetosti između te zemlje i Rusije.

Takođe i razlog odbijanja poziva, a navedena je prezauzetost, povećao je sumnje, jer se godišnjica u Ukrajini obeležava 23. i 24. avgusta, kada su smanjene aktivnosti evropskih institucija zbog letnje pauze.

Glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer odbio je da komentariše slučaj.

Pojedini evropski zvaničnici smatraju da odluka Ursule fon der Lajen da ne prisustvuje godišnjici otežava zakazivanje samita EU sa Ukrajinskim savetom, koji bi trebalo da se održi u Ukrajini.

Za komentar nije bio dostupan ni portparol Zelenskog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: