"Osmani želi da se preporuči"

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže da Vjosa Osmani sebe želi da predstavi kao glavnog pregovarača.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.04.2021.

18:51

EPA/VALDRIN XHEMAJ

I to izjavom da je Priština spremna da godinama čeka na sporazum koji će obezbediti da Beograd prizna nezavisnost tzv. Kosov

"Očekivano je od Osmani, koja sebe želi da kandiduje za glavnog pregovarača ispred Prištine u nastavku dijaloga, da predstavlja sebe kao teškog sagovornika koji neće odstupiti i koji će Srbiju napasti još više, pogotovo za pitanja isključivo vezana za prošlost", rekao je Surlić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Vjosa Osmani zastupa već dobro poznatu politiku "Samoopredeljenja" - da se dijalog odvija zbog pritiska međunarodne zajednice, a ne zato što je to nužno i dobro za srpsku stranu.

Zato i ne čudi njena izjava da bi trebalo da se čeka na sporauzm, ako teba i godinama, kaže Surlić i dodaje da prištinski zvaničnici takvim stavom žele da pokažu i da ne zavise od Beograda.

Prema njegovim rečima, Priština želi da pokaže da je njihov status neosporan, ali da se očekuje dobra volja srpskih političkih predstavnika - da priznaju samoproglašeno nezavisnost tzv. Kosova, iako je sistuacija sasvim drugačija i pritoritet svih prioriteta je da Prišitna što pre postigne kakav takav sporazum sa Beogradom.

Surlić retoriku prištinskog premijera Aljbina Kurtija u vezi sa velikom Albanijom vidi i kao pretnju međunarodnoj zajednici.

"To je pretnja i ucena upućena međunarodnim partnerima - ako SAD i EU dovoljno ne pritisnu Beograd da se dođe do sporazuma koji bi priznao nezavisnost, Kosovo će posegnutu i za planom B, a to je ujedinjejne sa Albanijom", rekao je Surlić.

Surlić kaže da ne veruje da je to realna opcija, jer su i međuanrodni akteri uplivom na Balkan insistirali da se ne kreiraju velike etničke države.

"Ako bi to dopustli Albancima, i drugi narodi na Balkanu bi isto tako mogli da insistiraju na tome da kreiraju svoje nacionalne države, da insistiraju da se država prostire dok se prostire jezk jednog naroda", naveo je Surlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: