Odgovor Brisela Prištini

Brisel -- Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je da je dijalog sa Beogradom najvažniji spoljnopolitički prioritet Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Kushtrim Ternava
EPA-EFE Kushtrim Ternava

Stano je ocenio i da su prioriteti vlade Aljbina Kurtija veoma važni u pogledu unutrašnjih poslova.

Kada su u pitanju vladini prioriteti, među njima ne postoji konkurencija. Kurtijevi unutrašnji prioriteti veoma su važni. Međutim, istovremeno je dijalog najvažniji prioritet kosovske spoljne politike i ne treba ga smatrati podeljenim ili nekompatibilnim sa ostalim prioritetima koje je pomenuo premijer", rekao je Stano za Kljan Kosova.

Kurti je, piše portal, juče na onlajn sastanku sa liderima diplomatskih misija Evropske unije na Kosovu ponovio vladine prioritete - zapošljavanje, reforma pravosudnog sistema i investicije.

Interes EU za dijalog Beograda i Prištine pozdravila je ministar spoljnih poslova Donika Gervela i napomenula da su u Prištini trenutno usredsredjeni na borbu protiv pandemije, ekonomski razvoj i reformu pravosudja.

Stano je, prenosi portal, istakao da EU očekuje još jedan fokus Prištine na spoljnopolitičkom planu.

"EU i države članice očekuju od novih vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju kako bi nastavile sastanke u dijalogu uz pomoć EU i iskoristile priliku da ovaj važan proces privedu kraju. Uspešno", rekao je Stano.

Kako portal navodi, Stano još nije saopštio datum i dnevni red sledećeg sastanka Beograda i Prištine u Briselu i dodao da će te informacije biti objavljene u dogledno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu