Severnoafrički ciklon kreće ka Srbiji, a onda preokret: Evo kad nam se vraća proleće

Beograd -- Meteorolog Marko Čubrilo objavio prognozu za naredni period, kojom najavljuje kišovito vreme, ali i datum od kog bi trebalo da nam se vrati proleće.

Izvor: Novosti
Podeli
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

"U petak posle još jednog vrlo hladnog jutra koje ponovo donosi opasnost od kasnog mraza, tokom dana pretežno sunčano i još malo toplije uz slab vetar i dnevni maksimum od 8 do 14 stepeni Celzijusa. Na žalost ovo poboljašnje je vrlo kratkog veka", piše Čubrilo.

On ističe da se razvijanjem novog ciklona nad obalom Severne Afrike već u subotu pre podne na jugu, jugoistoku, a kasnije i nad istočnim, središnjim i severnim predelima regiona očekuje jače naoblačenje sa kišom, duž južnog i dela srednjeg Jadrana i na jugu Hercegovine i grmljavinskim pljuskovima, dok će ponovo na planinama biti snega uz snežnu granicu na oko 800 mnv.

Suvo će se zadržati na zapadu i severozapadu regiona. Vetar u okretanju na istočni kvadrant i u pojačanju, a na severnom Jadranu jaka i olujna bura.

"Od subote uveče do srede naredne nedelje sve je izglednije da vremenske prilike nad većim delom regiona biti pod uticajem ciklona koji će se preko Jonskog mora i Grčke premeštati dalje na istok. On bi posebno uticao na vreme iznad istočnih, jugoistočnih, severoistočnih i delom središnjih predela regiona donoseći nalete dosta jake kiše u nizijama i nalete snega na oko 800-900mnv, dok bi duž južnog Jadrana povremeno bilo i grmljavinskih pljuskova", ističe meteorolog.

Za deo regiona gde će uticaj ciklona biti najjači modeli daju akumulacije koje prelaze 30mm, a vrlo često prelaze i 50mm taloga u tih nekoliko dana. To su vrlo značajne akumulacije za relativno kratko vreme i razvoj sinoptike oko ovog datuma treba detaljno pratiti, jer u koliko bi se ovakve projekcije zadržale dobar deo regiona bi imao izuzetno obilne padavine za ovaj mesec te bi moglo biti problema sa vodom, posebno kod planinskih potoka i reka.

"Na sreću posle 22. aprila sve upućuje da konačno ulazimo u lepši deo proleća gde bi se maksimumi kretali i oko 20 stepeni Celzijusa, a pojava kiše bi najčešće bila u obliku prolećnih pljuskova. Sumirano, pred nama je barem još 5-6 dana vrlo hladnog i padavinama bogatog vremena, ali će se posle vikenda fokus pažnje iz niskih temperatura, snega i mrazeva polako premestiti ka potencijalno obilnim padavinama nad delom regiona", saopštio je meteorolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu