Evropska komisija se priprema za sledeće faze pandemije

Evropska komisija će zadržati sve opcije otvorenim kako bi se pripremila za sledeće faze pandemije, nakon 2022, naveo je potparol Komisije Stefan de Kersmaker.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

13:47

Evropska komisija se priprema za sledeće faze pandemije
jorisvo/ Depositphotos

U Briselu tako odgovaraju na navode medija da je Evropska komisija odlučila je da ne obnovi ugovore o vakcinama protiv kovida-19 sa kompanijama "AstraZenaka" i "Džonson&Džonson" za narednu godinu.

Istovremno dodaju da neće komentarisati konkretna pitanja o ugovorima.

EU je od početka primene strategije vakcinacije imala problema sa isporukama ugovorenih vakcina kompanije ”Astra Zeneka”.

Problemi Brisela sa vakcinom te kompanije nastavili su se nakon otvranja istrage o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućeg neželjenog efekta primene Astar Zeneka vakcine.

Sa druge strane, isporuka vakcina kompanije ”Džonson i Džonson” u EU stopiran je već prvog dana od strane proizvođača zbog indikacija o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućem neželjenom efektu vakcine.

Prethodno, Komisija je ocenila da će 55 miliona doza vakcine "Džonson i Džonson", koje je trebalo da budu isporučene EU u drugom kvartalu 2021. godine, ubrzati vakcinaciju u zemljma članicama, usporenu između ostlog i problemima oko vakcine "AstraZeneka".

Pored vakcina kompanija ”Astra Zeneka” i ”Džonson i Džonson”, u zvaničnoj evropskoj strategiji vakcinacije primenjuju se vakcine kompanija ”Fajzer” i ”Moderna”.

EK je ocenila da će joj u periodu od 2022. godine biti potrebno dodatnih dve milijarde doza vakcina kako bi se suočila sa sledećim fazama pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: