"Nismo mi, Hrvatska je"

Ljubljana -- Šef slovenačke diplomatije Anže Logar negirao je da postoji neobavezujući dokument koji je, prema medijima u Sloveniji i BiH, Evropskoj komisiji poslao Janša.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/  Szilard Koszticsak
EPA-EFE/ Szilard Koszticsak

Pročitajte još:


Slovenija bi da prekraja granice BiH; ambasadorka pozvana na razgovor

On je naveo da je reč o manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsednika.

Logar je rekao da su se ta nagađanja mogla odnositi na dokument koji je Briselu predala Hrvatska u vezi sa BiH.

Ministar je to rekao na sednici Parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, koju je o tom pitanju hitno zatražila opozicija.

O tom dokumentu, rekao je, kao nezvaničnom, raspravljano je u Briselu prošlog meseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.

U tom dokumentu, dodao je, navedene države zauzele su stav da BiH treba da dobije status kandidata za članstvo čim za to ispuni sve uslove.

Rekao je da ne vidi šta tu nije u redu.

"Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i 'pucati' širom naokolo kako bi neko ipak 'pao'?" upitao je Logar, koji je inače član Janšinog SDS.

Diplomatski kiks

Pročitajte još:

Region uzdrman - isplivao dokument o "dovršetku raspada Jugoslavije"

Janšin "non pejper" o "završetku posla", deo drugi: Ako je to tačno, opet može biti rata FOTO

Ljajić: Janšin predlog je poziv na nove sukobe

Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s čelnicima BiH u martu, prilikom posete Sarajevu, dao slovenački predsednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.

"Krajnje je neobično da je najviša komunikacija predstavnika dveju država objavila u medijima", kazao je i upozorio:

"Ako neko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dveju država, time se krši diplomatski kodeks".

S tim u vezi je rekao i da je zato pogrešna odluka BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog neobavezujućeg dokumenta na razgovor pozove ambasadorku Slovenije Zoricu Bukinac, jer je, smatra, trebalo da bude obrnuto - morala je da reaguje Slovenija, prenela je Hina.

Istakao je da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije menjala strategiju u spoljnoj politici i prema regionu Zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsedavanjem Savetu EU ostati visoko na listi prioriteta, kao i da Slovenija podržava evropeizaciju cele regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu