"Prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu nije rešenje"

Prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu nije rešenje, nikome ne može pomoći i samo bi stvorilo još veće probleme.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je danas izjavila specijalna izvestiteljka EU za Kosovo Viola fon Kramon.

U izjavi za Kosovo onlajn, ona je prokomentarisala navodni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše o prekrajanju granica na Balkanu, kao i tvrdnje da bi to uključilo i stvaranje Velike Srbije i Velike Albanije.

"S obzirom da slovenački premijer nije poznat po ozbiljnim političkim predlozima, ovo bi moglo da postane veoma opasna rasprava", istakla je Fon Kramonov.

Ona je navela da su njene kolege u Evropskom parlamentu zabrinute tekućim procesom raspada u državama zapadnog Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, i izričito istakla da nema novog menjanja granica.

"Te podele i nacionalisticka retorika nikada nisu vezane za narod, videli smo šta je takva retorika stvorila u našoj istoriji", rekla je Viola fon Kramon i dodala da bi vlade i političari trebalo bi da imaju za cilj stvaranje funkcionalnih institucija i država koje će služiti svim svojim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Prema njenim rečima, u Bosni i Hercegovini postoje ozbiljni problemi, ali ti problemi nisu rezultat bilo kakvog prisilnog suživota različitih etničkih grupa, već neuspeh političkih elita i nedostatak njihovog delovanja.

"Premijer Janša bi trebalo da se uzdrži od takvih nopejpera, oni nisu u skladu sa evropskim vrednostima", naglasila je Fon Kramonova.

Ona je rekla da se nada da ovaj sadržaj neće biti blizu rasprave ili čak primene.

"Ono što očekujemo od slovenačkog predsedavanja EU biće finalizacija liberalizacije viznog režima za Kosovo, a ne ponovno otvaranje Pandorine kutije sa još jednom opasnom debatom u vezi sa mogućom promenom granica", zaključila je Viola fon Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu