NATO to svesno radi - postaju "bure baruta"? "Trebalo bi pozvati Oružane snage..."

Amerika i njeni saveznici u NATO svesno pretvaraju Ukrajinu u "bure baruta" time što povećavaju vojnu pomoć Kijevu, upozorio je Sergej Rjabkov.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 13.04.2021.

12:45

NATO to svesno radi - postaju
EPA-EFE/ VALERI KVIT

"Isporuke su bile, nastavljaju se. Obim te pomoći se povećava. SAD i druge zemlje NATO svesno pretvaraju Ukrajinu u 'bure baruta'", rekao je Rjabkov.

On je konstatovao i da se već duži niz godina na teritoriji Ukrajine odvijaju vežbe uz učešće savetnika, instruktora, stotina zaposlenih na raznim poligonima, podižu se objekti koji na direktan i negativan način utiču na bezbednost Rusije.

Kako je dodao Rjabkov, na postsovjetskom prostoru se formira mreža bioloških laboratorija.

On je rekao i da je aktivna vojna podrška SAD i NATO Ukrajini ozbiljan izazov za Rusiju.

„Mi još jednom insistiramo na tome da se članice NATO, koje demagoški rasuđuju o zaštiti nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine, pobrinu i za to kako da obuzdaju ratnički duh svojih klijenata u Kijevu, kako da učine da se sprovede Minski kompleks mera, koje naši susedi u Kijevu apsolutno demonstrativno odbijaju“, rekao je Rjabkov.

Na to, kako je dodao, treba da budu fokusirani SAD i NATO.

Prema rečima Rjabkova, u slučaju hipotetičkog zaoštravanja situacije u Ukrajini, Rusija će učiniti sve da zaštiti svoju bezbednost, ali odgovornost za moguće posledice takvog sleda događaja biće u potpunosti na Kijevu i njegovim zapadnim pokroviteljima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je zabrinutost grupe G7 zbog premeštanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, podsećajući da je Rusija već dala sva objašnjenja.

"Ovde smo već dali sva objašnjenja. I o kretanju naših Oružanih snaga na sopstvenoj teritoriji. I o tome da nikome ne predstavljamo pretnju. I o tome da bi trebalo pozvati Oružane snage Ukrajine da odustanu od provokativnih dejstava“, rekao je Peskov novinarima.

Na pitanje da li je Kremlj dobio neka upozorenja preko diplomatskih kanala, Peskov je odgovorio odrično.

„Preko diplomatskih kanala ne. Verovatno treba da pitate Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li su planirani kontakti sa rukovodstvom bilo koje zemlje G7, Peskov je primetio: „Ako se tako nešto desi, obavestićemo vas“.

Prema rečima Peskova, Rusija u poslednjih sto godina nikome nije pretila, već je uvek samo odgovarala na agresiju koja joj je bila upućena.

"Rusija, zaista, nikome ne preti. Znate da je, verovatno, za proteklih sto godina bilo mnogo situacija kada su pretili Rusiji. Tada je Rusija odgovarala, ali sama Rusija nikada nikome nije predstavljala pretnju“, naglasio je on.

Takođe je primetio da izjave o pretnji od Rusije predstavljaju pokušaje sopstvenih neprijateljskih dejstava.

„Svako rezonovanje da je Rusija pretnja i da na tu pretnju treba odgovoriti i tako dalje nije ništa drugo do pokušaj stvaranja efemerne pretnje kako bi njome opravdala svoja neprijateljska dejstva“, objasnio je portparol Kremlja.

Ranije su ministri spoljnih poslova zemalja G7 i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj izrazili zabrinutost zbog navodnog premeštanja Oružanih snaga Rusije na granici sa Ukrajinom i na Krimu. Oni su pozvali Rusiju na deeskalaciju i pridržavanje principa OEBS-a. Kremlj je odgovorio da Rusija premešta trupe na svojoj teritoriji i po sopstvenom nahođenju i da to ni za koga ne predstavlja pretnju i ne bi trebalo nikoga da brine. Moskva je više puta navodila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: