Haos na sednici Saveta bezbednosti UN - Rusija i Kina uz Srbiju; "Pretili su ujedinjenjem s Albanijom" VIDEO

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM nastavljena je nakon kratkog prekida, nastalog radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.04.2021.

16:40

Haos na sednici Saveta bezbednosti UN - Rusija i Kina uz Srbiju;
EPA-EFE/JASON SZENES

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo pošto je počela. Predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio je da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

"To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu", naglasio je Poljanski.

On je dodao da Rusija nije protiv učešća predstavnika Kosova na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica tzv. Kosova "promeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se nastavio sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas, zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

I Kina uz našu zemlju: Poštujte srpski teritorijalni integritet

Predstavnik Kine ocenio je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji da je kosovsko-metohijsko pitanje ključno za mir i stabilnosti na Balkanu i u Evropi i istakao da je važno da Beograd i Priština postupaju u okviru Rezolucije 1244 SB UN kako bi našli rešenje prihvatljivo za obe strane, prenose mediji.

Predstavnik Kine naglasio je da u ovom procesu treba da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

Podsetio je i da je dijalog u zastoju od decembra prošle godine i poručio da se Kina raduje njegovom nastavku i ceni spremnost srpske strane da razgovara.

Istovremeno je naglasio da se mora implementirati ono što je ranije postignuto u okviru dijaloga i poručio da bi tzv. Kosovo trebalo da primenjuje postignute sporazume i što pre učini efikasne napore za formiranje Zajednice srpskih opština.

Rekao je da su u proteklih šest meseci odnosi dve strane generalno bili stabilni.

"Jačanje jedinstva između etničkih grupa je jedini način da se postignu mir i stabilnost na Kosovu", rekao je on.

Predstavnik Kine naglasio je da njegova zemlja ceni rad UNMIK-a i pozvao da se zaštiti osoblje UN.

Ukazao je i da pandemija kovida 19 predstavlja pretnju po zdravlje svih etničkih grupa na KiM i ukazao da je Srbija obezbedila vakcine za KiM u oblastima gde žive Srbi.

On je naglasio da bi međunarodna zajednica trebalo da obezbedi fer raspodelu vakcina i poručio da bi obimna vakcinacija trebalo da se sprovede na način koji omogućava uzajamno poverenje između etničkih grupa, prenose mediji.

Selaković uložio protest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uložio je protest zbog zloupotrebe video-formata sednice od Prištine kako bi se promovisali simboli lažne države Kosovo.

On je rekao da su takve zloupotrebe apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti. Selaković je upozorio da albanski politički lideri na Kosovu i Metohiji uporno prete ujedinjenjem tzv. Kosova i Albanije.

On je rekao da je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti više puta pretio tim ujedinjenjem i da je član njegove stranke javno izjavio prošlog vikenda da će se tzv. Kosovo i Albanija ujediniti.

Selaković je upozorio da su takve ideje direktna pretnja za mir i stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: