Pred pucanjem su

Iz Evropske komisije i ambasada SAD i Francuske u Podgorici apelovali su na što hitnije otvaranje političkog dijaloga u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.04.2021.

07:50

Pred pucanjem su
xload/depositphotos

U toj zemlji su podignute tenzije zbog navodnog pokušaja nove Vlade za "posrbljavanje" države, pišu Vijesti. Kako je saopšteno podgoričkom listu, oni pozivaju na uzdržanost i odbacivanje svakog vida nasilja.

Portparol EK Peter Stano kaže da Evropska unija pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

"U tom kontekstu, pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost, poštuju vladavinu prava i krenu u konstruktivan dijalog. Iako je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, ono treba da se ostvaruje bez ugrožavanja javnog zdravlja i uz puno poštovanje vladavine prava i javnog reda", rekao je Vijestima Stano.

Američka ambasada ponovila je nedavni komentar Evropske unije, pozivajući sve strane da pokažu uzdržanost i uključe se u konstruktivan dijalog.

"Iako je pravo na mirno okupljanje temeljno demokratsko pravo, javni red i preventivne zdravstvene mere moraju se poštovati, s obzirom na ozbiljno stanje javnog zdravlja", navodi se u saopštenju dostavljenom Vijestima.

Dodaje se da američka administracija traži od svih političkih lidera u Crnoj Gori da doprinesu smanjenju tenzija, pozovu na jedinstvo i podrže Crnu Goru koja pripada svim gradjanima, bez obzira na njihov identitet ili pripadnost.

Iz francuske ambasade istče da život Evropske unije čine diskusije i kompromisi i izražava očekivanje da Crna Gora nastavi da dokazuje da je spremna za takvu evropsku kulturu.

U odgovoru ambasade Francuske Vijestima navodi se da "mirna politička smena zaslužuje da uvek da bude pozdravljena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: