Evropol: Albanija glavni izvor trgovine narkoticima

Albanija je glavni izvor nelegalne trgovine kanabisom u EU, ogromne količine kokaina stižu iz Latinske Amerike, pokazuje najnovije istraživanje Evropola.

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 12.04.2021.

17:53

Evropol: Albanija glavni izvor trgovine narkoticima
Shutterstock/Couperfield/Ilustracija

Pandemija se, kako navode, sve više koristi za ilegalnu trgovinu lažnim vakcinama protiv koronavirusa

Prema Evropolu, 40 odsto aktivnih kriminalnih mreža u EU uključeno je u trgovinu drogom. Najrasprostranjeniji ilegalni proizvod ostaje kanabis, koji se u slučaju Albanije uglavnom morskim putem prevozi u Italiju.

Čak 60 posto organizovanog kriminala podrazumeva nasilje, ali i korupciju uz podmićivanje i izgrađene višemilionske sofisticirane šeme. Šefica Evropola Katrin de Bol navodi da izveštaj za 2021. godinu pokazuje da se oba ova pokazatelja pogoršavaju.

"Njihov uticaj na građane, ekonomiju i vladavinu zakona je ogroman. Potrebne su zajedničke akcije, nove politike i preispitivanje našeg delovanja. Akcije i zaplene nisu dovoljne“, rekla je De Bol.

Procenjuje se da korupciju na evropskom nivou podstiče trgovina drogom, posebno rekordne količine kokaina koje stižu iz Latinske Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: