Predsednik Mešihata IZ pred ramazan: Iza nas je teška godina, vernici da poštuju mere VIDEO/FOTO

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić podsetio je pred ramazan, mesec poste, da je pred vernicima mesec odricanja, ali i solidarnosti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Islamska zajednica
Foto: Islamska zajednica

On je u Ramazanskoj čestitki naveo da je iza nas teška godina koja će, kako napominje, ostati duboko urezana u sećanjima svakoga od nas i trajno upisana kao godina zatvorenih džamija.

"Otkazivanja hadža i godina pandemije koronavirusa, koji je odneo stotine života naših prijatelja i članova rodbine, naših sugrađana, više od pet i po hiljada građana države u kojoj živimo i blizu tri miliona u svetu, koji nas je naterao da drugačije gledamo na život i više cenimo Alahove blagodati zdravlja, vere, slobode kretanja, porodice, namaza u džematu, zajednice itd.", navodi Dudić.

Dodao je i da je strah od bolesti i zaraze naterao ljude da svakodnevne obaveze, navike i običaje ostave po strani, da ih se odreknu ili prilagode aktuelnoj situaciji.

"Organizovali smo se kao zajednica, pokazali snagu džemata, a kroz međusobnu solidarnost i spremnost da pomognemo ugroženima potvrdili da smo braća u veri i osetili da nas je virus, iako se potencirala fizička distanca, ipak približio i učinio da saosećamo jedni sa drugima", kaže Dudić.

Podseća da se Islamska zajednica i svi njeni članovi mogu ponositi onim što su zajedno učinili.

"Više od 12.000 podeljenih humanitarnih paketa muftačnima, velike količine zaštitne opreme i medicinskih uređaja, desetina ambulantnih vozila doniranih bolnicama u Sandžaku, ozbiljna količina lekova koja je podeljena bolesnima na terenu, materijalna pomoć dostavljena onima koji su se lečili u kućnim uslovima", naveo je Dudić.

Foto: Islamska zajednica
Foto: Islamska zajednica

Dodao je da je, uprkos tako teškoj godini, Islamska zajednica uspela da funkcioniše i da završi nekoliko važnih projekata izgradnje i obnove džamija.

"Otvorili smo odeljenje Ženske medrese u Tutinu, završili obnovu Arap džamije – dragulja naše čaršije i simbola Novog Pazara, izgradili i otvorili velelepni Islamski centar na Gazilaru, koji je objedinio tradicionalno i moderno, završili i otvorili džamiju u Ribariću, džamiju na Ćerimidžinici i još nekoliko džamija na prostoru Sandžačkog i Novosadskog muftijstva, a istovremeno smo krenuli u projekat izgradnje nove zgrade Muške medrese u Novom Pazaru", kazao je Dudić.

Kako je naveo, sve to je "plod neizmerne Alahove milosti koju je spustio na ovaj kraj, na našu zajednicu i vjernike, na kojoj trebamo neprestano zahvaljivati Plemenitom Gospodaru".

"Pred nama je mesec radosti stanovnika Zemlje u kojem je ponovo na ispitu snaga našeg imana, u kojem ćemo imati priliku pokazati našu iskrenu veru i nadmetati se u ibadetima posta, namaza, zekata, sadekatu-l-fitra,te spremnost da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, da jačamo našu zajednicu i čuvamo jedinstvo i slobodu vernika", rekao je on.

Napominje da je mesec ramazana i post prilika da vernici ojačaju svoju vezu sa Alahom.

"Da naše umorne duše ibadetom odmorimo, da se jedni drugima približimo, da sklad tela i duše postignemo, da Alahovu milost, pomoć i zaštitu zaslužimo. Stoga, ovu jedinstvenu priliku iskoristimo, muftačnima pomozimo i akciju obezbeđivanja iftara za siromašne podržimo, koju organizira Centar za humanitarni rad Hajrat kroz sedam vakufskih kuhinja u Sandžaku i deljenjem iftarskih obroka na prostoru Muftijstva beogradsko-novosadskog", najavio je on.

Dudić je kazao i da vernici ulaze u ramazan sa strahom i neizvešnošću šta će sutra doneti.

"Koronavirus je i dalje sa nama – uzima svoj danak. Svakodnevno slušamo o velikom broju novozaraženih i umrlih, ali i svedočimo nastojanju nadležnih organa da se kroz program imunizacije suzbije njegovo dalje širenje, što zahtijeva našu podršku. Naša vera nas uči da spasiti život jednog nedužnog čoveka jednako je spasu čitavog čovečanstva", napomenuo je on.

Zato je pozvao vernike na oprez.

"Zbog toga, neka našu radost povodom dolaska mjeseca Ramazana prati oprez, odgovorno ponašanje i poštovanje svih odluka i preporuka nadležnih državnih i organa Islamske zajednice, koje imaju za cilj da sačuvaju živote i zdravlje nas, naših porodica i svih naših sugrađana", kaže Dudić.

Poruku pred ramazan završava molitvom da zdrave zaštiti od bolesti, a bolesne izleči.

"Uz dovu Uzvišenom Allahu da u Ramazanu spusti na nas Svoju milost i daruje obećanu nagradu, Njega Uzvišenog molimo da nam olakša post u Ramazanu i ukabuli ga, kao i sve druge naše ibadete, da nas zaštiti od bolesti, da bolesnima podari izlečenje, a onima koji su preselili oprosti grehe i uvede u Džennet. U to ime, svim pripadnicima Islama na prostoru Srbije, svim Sandžaklijama razasutim po svetu, Ramazan mubarek olsun", poručio je Dudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu