Pronađeno rešenje za deponiju na brdu Goveđak FOTO

Nakon što su meštani sela u okolini Sjenice osam dana blokirali ulaz u deponiju na brdu Goveđak, sa predstavnicima nadležnih institucija je postignuto rešenje.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Pročitajte još:

Ekološka bomba aktivirana kod Sjenice: Meštani blokirali ulaz u deponiju Goveđak FOTO

Ekološka bomba na Zlataru FOTO

Međutim, dok do njega nije došlo, prijave su pljuštale sa obe strane.

U JKP "Vrelo" podneta je krivična prijava protiv meštana koji su ometali zaposlene da obavljaju svoju delatnost, a okupljeni žitelji iz pet sela prijavu su podneli protiv tri direktora ovog komunalnog preduzeća koji su na funkciji bili od 2009. godine.

Problem je epilog dobio na sudu, gde su dve strane pronašle zajednički način za saniranje ove potencijalne ekološke bombe na jugozapadu Srbije.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Sud je doneo rešenje da se narednih šest meseci ovde pod posebnim uslovima odlaže otpad, nakon čega će deponija biti zatvorena. Sajlu smo konačno spustili, ovde će da bude portir 24 sata i neće se odlagati klanični otpad. Deponija će se redovno zatrpavati, a psi lutalice će biti sklonjeni u azil", izjavio je Nebojša Vasović iz sela Gornji Goračići.

Deponija Govećak u funkciji je 14 godina i na nju se dovozi oko 16 tona otpada dnevno. Nakon što je blokada potrajala skoro deset dana, u centru opštine Sjenica nagomilan je otpad.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Svesni smo da ovaj poblem ne može biti rešen za dva dana. Ljudi smo i složili smo se da je šest meseci dovoljno da se napravi plan za sanaciju kako nijedna strana ne bi bila oštećena i ugrožena. Imali smo i ovaj put razumevanja, nadam se da nećemo ponovo za šest meseci biti prevareni, kao što je već nekoliko puta bio slučaj", naglašava Vasović.

Meštani ističu da je još pre tri decenije sliv reke Uvac proglašen vodom prve kategorije i da je nejasno kako je uopšte moglo doći do odlaganja otpada na tom području.

Kao jedno od relevantnih rešenja navodi se izgradnja transferne stanice na Banjici kod Nove Varoši, a taj projekat realizuje se kroz saradnju nekoliko opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu