Povratak đaka - ima li plana?

Beograd -- Za osmacima je probni završni ispit. Uz poštovanje epidemijskih mera polagali su ga u osnovnim školama.

Izvor: RTS
Podeli
Depositphotos/archideaphoto
Depositphotos/archideaphoto

Kažu da im je potrebna i živa reč nastavnika. Po odluci kriznog štaba, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, đaci će se vratiti u škole 19. aprila.

Onlajn nastava uvedena je 17. marta prošle godine. Ipak, osmaci kažu da im je potreban i živi kontakt sa školom, podseća RTS

"Ovo što se vraćamo u školu je sa jedne strane dobro zato što ćemo ćemo čuti živu reč nastavnika, mada smo više radili za vreme onlajn nastave jer smo išli svaki dan, ali mislim da će nam ipak značiti povratak u školu", kaže jedna učenica.

Profesori smatraju da je potrebna neposredna nastava

"Neposredna nastava je nešto što je zaista nezamenljivo, trudimo se da maksimalno nastavom na daljinu ne zapostavimo kvalitet rada. Ono što jeste kvalitet nastave na daljinu jeste da imaju nastavu celo odeljenje. Tako da imaju priliku da komuniciraju na nov način", navodi Jelena Ivanović, direktor OŠ "Nada Popović" u Kruševcu.

U resornom ministarstvu ukazuju na veliku odgovornost koju su pokazali i đaci i profesori.

"Rekao bih da je upravo obrazovni sistem dokazao da je vrlo rezistentan prema transmisiji koronavirusa. Pre svega zahvaljujući primeni svih mera i naravno odgovornosti svih aktera koji su u ovaj proces uključeni", napominje Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tako bi deca, u zavisnosti od epidemijske situacije, 19. aprila trebalo da se vrate na režim nastave koji je važio i kada su započela ovu školsku godinu.

Učenici prva četiri razreda ići će svaki dan u školu. Đaci od petog do osmog, ići će u školu po grupama, svaki drugi dan, a srednjoškolci, jednu nedelju će slušati predavanja onlajn, a drugu nedelju će boraviti u školskim klupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu