Putinov potpis stavio tačku na sve: Zabranjeno

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ustavni amandman kojim se u Rusiji formalno zabranjuju istopolni brakovi.

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 11.04.2021.

21:47

Putinov potpis stavio tačku na sve: Zabranjeno
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK

Definisanje braka kao zajednice isključivo muškarca i žene deo je grupe ustavnih reformi koje su Rusi izglasali 1. jula 2020. Iz tog je paketa koji je podržalo gotovo 78 posto Rusa, najpoznatija je odredba koja Putinu omogućuje da se kandiduje za još dva šestogodišnja predsednička mandata i tako do 2036. godine vlada Rusijom, prenosi Jutarnji list.

U istom paketu ustavnih promena Putinu je dat i doživotni imunitet od kaznenog progona.

Petog aprila Putin je službeno potpisao ustavne amandmane i omogućio njihovo stupanje na snagu.

Istopolni brakovi već su ilegalni u Rusiji pa nova formulacija u Ustavu to zapravo dodatno utvrđuje i još otežava šanse istopolnim parovima da ikada dobiju šansu za ravnopravnost s heteroseksualnim parovima.

Ovo takođe znači da LGBT osobe neće moći da usvajaju decu.

Ovakva odluka nije iznenađenje u Putinovoj Rusiji, gde se gej i kvir zajednica suočava s čestim nasiljem i diskriminacijom, a poznata zabrana "gej propagande", koja zabranjuje distribuciju svega za što se smatra da je pro-LGBT+, postoji od 2013. godine.

Uoči nacionalnog glasanja o ustavnim amandmanima, za koje kritičari tvrde da su namešteni, prokremljovska propagandna grupa koju su vodili saveznici ruskog predsednika objavila je oglas koji prikazuje siroče koje su usvojila dva oca, koji su ga potom obukli u haljinu i našminkali.

Oglas je poručivao: "Odlučite o budućnosti zemlje. Glasajte za izmene Ustava."

U vreme glasanja, Alfonso David, predsednik Kampanje za ljudska prava, opisao je Putina kao "pretnju ljudskim pravima svih".

"Rusija ometa svoje napade na osnovna ljudska prava i dostojanstvo LGBT+ osoba dodavanjem ustavnih zabrana protiv jednakosti u braku", kazao je dodavši da je Putinova propaganda sramotna, manipulativna i zlonamerna, prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: