Rat?; Peskov: Dešavaju se provokacije, dolazi do uzvratne vatre

Niko ne namerava da se kreće ka ratu protiv Ukrajine i niko neće prihvatiti bilo kakvu mogućnost takvog rata, izjavio je Dmitrij Peskov.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 11.04.2021.

13:39

Rat?; Peskov: Dešavaju se provokacije, dolazi do uzvratne vatre
EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Peskov je naglasio da „takođe niko ne prihvata mogućnost građanskog rata u Ukrajini“.

On je dodao da se u Donbasu ne poštuju Minski sporazumi i dolazi do intenziviranja provokativnih akcija Oružanih snaga Ukrajine.

"U Donbasu postoji situacija da se ne ispunjavanjaju Minski sporazumi. I u Donbasu postoji situacija povezana sa povećanjem aktivnosti provokativnih dejstava Oružanih snaga Ukrajine. Odnosno, dešavaju se provokacije, dolazi do uzvratne vatre na ove provokacije“, naveo je Peskov.

Portparol je dodao dams obzirom da postoji velika napetost, ne dešava se deeskalacija i da onda „takve provokacije mogu preko noći da rasplamsaju vatru istog tog građanskog rata u unutrašnjem ukrajinskom sukobu. Stoga svi neprestano govorimo o svojoj zabrinutosti“, naglasio je Peskov.

Peskov je ponovio da Rusija nikada nije bila strana u sukobu u Donbasu, ali da neće ostati ravnodušna prema sudbini ruskojezičnih ljudi koji tamo žive.

"Rusija nikada nije bila strana u ovom sukobu. Ali Rusija je uvek govorila da neće ostati ravnodušna prema sudbini govornika ruskog jezika koji žive na jugoistoku zemlje“, precizirao je portparol.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. julu prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: