Putin pozvao Erdogana da sačuva status kvo

Vladimir Putin zatražio je od Erdogana da sačuva postojeći ugovor za prolazak ruskih ratnih brodova kroz turske moreuze na Crnom moru.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN
EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN

Zahtev je upućen pošto je Erdogan izrazio želju da izgradi novi kanal u Istanbulu da bi rasteretio Bofsor, jedan od najprometnijih moreuza u svetu.

Ali taj projekat bi, prema protivnicima, mogao da ugrozi Konvenciju iz 1936. godine, koja garantuje slobodan prolazak civilnih brodova u Bosforskom i Dardanelskom moreuzu, u doba mira i rata.

Za Moskvu je konvencija važna jer postavlja manja ograničenja za prolazak ratnih brodova zemalja koje se graniče sa Crnim morem, među kojima je Rusija.

Posmatrači smatraju da bi moguće revidiranje konvencije olakšalo pristup Crnom moru ratnim brodovima iz drugih zemalja, kao što su SAD ili članice NATO-a, čemu bi se Moskva protivila.

"U vezi sa turskim projektom izgradnje Istanbulskog kanala, ruska strana je naglasila važnost očuvanja konvencije, kako bi se osigurala regionalna stabilnost i bezbednost", navodi se u saopštenju Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu