"Ovaj talas ne možemo sprečiti"

Direktor nemačkog Instituta "Robert Koh" Lotar Viler poručio da neće biti moguće zaustaviti treći talas pandemije koronavirusa.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 09.04.2021.

11:02

Tanjug/Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Taj talas već je prouzrokovao zabrinjavajući porast broja pacijenata na odeljenjima intenzivne nege.

"Ne možemo sprečiti ovaj treći talas, ali nadam se da ga možemo razbiti, što možemo samo zajedno", izjavio je Viler, a prenosi agencija Rojters.

Napominje da će bolnice biti preopterećene pacijentima zaraženim sada dominantnim britanskim sojem korona virusa, koji je zarazniji i smrtonosniji od ranijih sojeva.

Istovremeno, ministar zdravlja Jens Špan je izjavio da Nemačka treba da primeni mere širom zemlje kako bi što pre "razbila" trenutni talas zaraze koronavirusom.

"Treba nam zaključavanje", rekao je Špan novinarima, dodajući da će možda biti potrebno uvođenje noćnog policijskog časa kako bi se dodatno smanjili socijalni kontakti.

Špan je naveo da je skoro 4.500 pacijenata trenutno na intenzivnoj nezi u Nemačkoj. "Ako se ovo nastavi, to će biti previše za naš zdravstveni sistem", zaključio je ministar.

Nemačka kancelarka je podsetimo,znatno pre Uskrsa imala nekoliko sastanaka sa liderima nemačkih pokrajia, na kojima je tražila još strođe mere za nemce, ali je bila preglasana. Te mere izazvale su buru javnosti, pa je kancelarka morala javno da se izvini, rekavši da je to bila njena i samo njena odluka.

Međutim, izgleda da je bila u pravu.

Prema najnovijim informacijama koje su prenele agencije, nemačka vlada je već spremila zakon o zaoštravanju mera protiv koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: