"Biće teško, slično devedesetim"

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao zvaničnike vladajuće stranke da ulože dodatne napore i odricanja kako bi se prevazišla teška situacija.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.04.2021.

08:30

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

On je rekao da će situacija u zemlji biti slična onoj iz devedesetih godina kada je Severna Koreja prošla tešku ekonomsku krizu.

Rojters prenosi, pozivajući se na severnokoresku državnu agenciju KCNA, da je Kim u svom pozivu partijskim funkcionerima upotrebio izraz "naporan marš”, što je termin koji je korišćen početkom 90-tih godina kada se država suočavala sa četvorogodišnjom krizom.

Agencija navodi da je svoje komentare severnokorejski lider izneo u jučerašnjem govoru na zatvaranju konferencije za niže funkcionere Radničke partije u kome ih je pozvao da budu aktivniji i odgovorniji u sprovođenju novog petogodišnjeg ekonomskog plana koji je usvojen na kongresu stranke u januaru.

Rojters prenosi da je Severna Koreja kako bi sprečila širenje pandemije kovid-19 obustavila sva prekogranična putovanja i trgovinsku razmenu, a te mere, u kombinaciji sa međunarodnim sankcijama koje su na snazi zbog nuklearnog oružja i balističkih raketa Pjongjanga, odrazile su se negativno na ekonomiju zemlje i pokrenule zabrinutost zbog nove humanitarne krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: