Stvarnost demantuje pismo: Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM

Pokušaji Kurtija i Osmani da tzv. Kosovo predstave kao oazu multikulturalnosti i multikonfesionalnosti je svakodnevno demantovan, poručio je Petar Petković.

Izvor: FoNet
Podeli
Ilustracija: EPA/ VALDRIN XHEMA
Ilustracija: EPA/ VALDRIN XHEMA

Pročitajte još:

Osmani i Kurti: Obaveza SPC da prizna tzv. Kosovo; "Izveštaji o napadima na manastir Dečani su neprihvatljivi"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM demantovanje multikulturalnosti vezuje za skrnavljenje objekata SPC i pravoslavnih grobalja širom KiM.

Reakcija Aljbina Kurtija i Vjose Osmani na činjenicu da je organizacija Evropa nostra uvrstila manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih kulturnih spomenika Evrope, prema Petkoviću, još je jedna potvrda ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija ne želi da politizuje pitanje ugroženosti srpske baštine na tzv. Kosovu i ohrabruje nas to što je naše dokazima potkrepljene utiske i procene potvrdila i nezavisna komisija organizacije Evropa nostra, dodao je Petković u pisanoj izjavi.

Kada je reč o manastiru Visoki Dečani, Petković je podsetio da je to najčešće napadani objekat kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Manastir je oružano napadan četiri puta - dva minobacačka napada 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom, naveo je on.

Na zidovima manastira 2014. godine osvanuli su grafiti UČK ISIS, a u januaru 2016. godine ispred manastira uhapšeno je četvoro naoružanih kosovskih Albanaca, dodao je Petković i ukazao da je Kfor pojačao zaštitu manastira, postavio dvadesetak novih kamera, uveo redovne patrole i čak stalno boravljenje vojnika u unutrašnjosti manastira.

Manastiru je odlukom Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. priznato vlasništvo nad 24 hektara zemlje, a odluka koja je pravosnažna i obavezujuća ne izvršava se već petu godinu, bez ikakvih pravnih posledica, iako je neizvršavanje te odluke kritikovala Evropska unija, Stejt department, ambasade Kvinte, OEBS, UNMIK i druge organizacije, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu