Rusija traži da im vrate vakcine: "Prekršili ste ugovor"

Ruski fond za direktne investicije je zbog kršenja ugovora zatražio od slovačke vlade da vrati partiju vakcine sputnjik V.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/ Georgi Licovski
EPA-EFE/ Georgi Licovski

Vakcine koje se traže mogu da se upotrebe u drugim zemljama, navodi se u saopštenju na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.

"Ruski fond je od slovačke vlade tražio da pošalje vakcinu u sertifikovanu laboratoriju u EU na testiranje, a 6. aprila 2021. poslao pismo u kome se traži da se vakcina vrati zbog višestrukih kršenja ugovora. Na taj način bi ona mogla da se upotrebi u drugim zemljama", piše u objavi.

Takođe se dodaje da laboratorija u Slovačkoj u kojoj je testirana partija vakcine „sputnjik Ve“ koja je isporučena u ovu zemlju nije deo mreže zvaničnih laboratorija Evropske unije.

„Nažalost, kršeći postojeći ugovor, Državni institut za kontrolu lekova obezbedio je ispitivanje ‘sputnjika Ve’ u laboratoriji koja nije deo mreže zvaničnih laboratorija EU za kontrolu lekova, uprkos njihovoj dostupnosti“, primećuje se u saopštenju Ruskog fonda.

Osim toga, slovački regulator je pokrenuo kampanju dezinformacija protiv vakcine. Ruski fond je zatražio od Slovačke da ponovo testira rusku vakcinu „sputnjik Ve“ – ovog puta u laboratoriji koja je akreditovana od Evropske unije, naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da su sve partije "sputnjika V“ istog kvaliteta i podvrgavaju se strogoj kontroli kvaliteta u Institutu „Gamaleja“. „Kvalitet ‘sputnjika Ve’ potvrdili su regulatori iz 59 zemalja širom sveta“, podseća se u tvitu.

Ranije je sekretarka Državnog zavoda za kontrolu lekova, koji je farmaceutski regulator u zemlji, Magdalena Jurkemikova, saopštila da ruska vakcina protiv koronavirusa „sputnjik Ve“, čija je prva partija stigla u Slovačku 1. marta, ne odgovara karakteristikama koje su objavljene u vodećem medicinskom časopisu „Lanset“.

Podsetimo, Slovačka je, kao i Mađarska, zemlja EU koja je dala odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv kovida 19 "sputnjik V“, ne čekajući registraciju Evropske agencije za lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 386 idi na stranu