Tenzije rastu: Ukrajinski predsednik u poseti Donbasu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetiće danas istočnu Ukrajinu radi procene situacije u tom regionu nakon porasta napetosti sa Rusijom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.04.2021.

13:26

Tenzije rastu: Ukrajinski predsednik u poseti Donbasu
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

"Da, Zelenski danas ide u Donbas kako bi direktno procenio situaciju na licu mesta", izjavio je savetnik predsednika Mihailo Podoljak, a prenosi agencija Rojters.

Zelenski je pre dva dana pozvao NATO da otvori put za pridruživanje Ukrajine toj zapadnoj vojnoj alijansi.

Njegovi komentari su odmah naišli na osude zvanične Moskve, koja tvrdi da bi ukrajinsko pristupanje NATO-u moglo dodatno da rasplamsa situaciju.

Zvanični Kijev je, takođe, alarmirao zbog nagomilavanja ruskih snaga blizu granice Ukrajine i Rusije, i zbog porasta nasilja duž linije kontakata koja razdvaja ukrajinske trupe i separatiste u ukrajinskom regionu Donbasu.

Rusija tvrdi da pomeranje trupa ima odbrambene svrhe, a visoki ruski zvaničnik poručuje da Moskva ne planira da interveniše u sukobu na istoku Ukrajine zapocetom 2014. godine.

Ukrajina i Rusija konstantno razmenjuju optužbe zbog porasta nasilja u sukobima, u kojima je, prema tvrdnjama Kijeva, život izgubilo 14.000 ljudi od 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: