Turski ministar se oglasio nakon diplomatskog skandala

Turski ministar inostranih poslova odgovorio je na diplomatski incident u kome je samo jedan od dvoje šefova EU tokom posete dobio stolicu na sastanku u Ankari.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

12:07

Turski ministar se oglasio nakon diplomatskog skandala
EPA-EFE/ YVES HERMAN / POOL

Ministar Mevlut Čavušoglu rekao je da je sedenje bilo organizovano u skladu sa zahtevima evropskog bloka.

Na sninmku iz Ankare vidi se da je protokol obezbedio dva centralna mesta za predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, vidno zbunjena, smeštena na sofu sa strane.

Čavušoglu, koji je sedeo na drugom kauču, rekao je da je organizacija sedenja bila u skladu sa međunarodnim protokolom i da je Turska izložena nepravednim optužbama, preneo je Rojters.

"Turska je država sa tradicijom, nije joj prvi put da ugosti gosta. Protokol koji se poštuje za sastanke u Turskoj je u okviru međunarodnog protokola. Isto je učinjeno i ovde, rekao je Čavušoglu novinarima u Ankari.

Prema njegovim rečima, protokol u predsedništvu je ispunjavao zahteve EU.

"Drugim rečima, raspored sedenja je urađen tako da udovolji njihovim zahtevima i sugestijama", istakao je Čavušoglu.

Ranije, kada je Erdogan bio u poseti Briselu da bi razgovarao sa šefovima Evropske komisije i Evropskog saveta, koji kolektivno predstavljaju 27 država članica EU, bile su obezbeđene tri stolice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: