Šta je Si rekao Angeli, a šta ona njemu

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je Nemačku i EU da ulože zajedničke napore sa Kinom da zaštite i promovišu zdrav i stabilan razvoj saradnje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.04.2021.

11:33

Šta je Si rekao Angeli, a šta ona njemu
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, pool

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je to rekao u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Uprkos pandemiji kovid 19, kinesko-nemačke veze neprekidno rastu i pokazuju snažnu otpornost i potencijal, rekao je Si, napominjući da je Kina najveći nemački trgovinski partner na globalnom nivou već pet godina uzastopno.

Nadamo se da bi dve strane mogle da unapređuju saradnju u različitim oblastima u duhu uzajamnog poštovanja i koristi, što će doneti više vitalnosti saradnji Kine i EU i povećati poverenje u oživljavanje svetske ekonomije, dodao je Si.

Podsetivši da se naredne, 2022. godine obeležava 50. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Nemačke, Si je rekao da bi dve strane trebalo da iskoriste priliku da pojačaju razmenu u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i sportu.

Kada se suočavaju sa izazovima, važno je da Kina i EU održavaju odnose na tačnom putu, poštuju medjusobne interese i isključuju spoljni uticaj, rekao je Si, naglasivši da je Kina spremna da sarađuje sa EU u razmeni na visokom nivou i da produbi i istraži pragmatičnu saradnju u različitim oblastima, kao i klimatske promene i globalno upravljanje.

Kina je takođe spremna da sarađuje sa Nemačkom i drugima na jačanju napora u borbi protiv vakcinalnog nacionalizma i promovisanju jednake distribucije vakcina na globalnom nivou, posebno u zemljama u razvoju, naveo je predsednik Kine.

Kancelarka Merkel je rekla da bi na zajedničke izazove širom sveta, Nemačka i Kina, kao i EU i Kina, trebalo da ojačaju dijalog i saradnju, što bi bilo korisno i za bilateralne odnose i za svet, prenela je CMG.

Nemačka je spremna da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju dijaloga, rekla je ona.

Merkela je dodala da je nemačka vlada je spremna da započne novu rundu pregovora sa Kinom kako bi nastavila putovanja izmedju dve zemlje, kao i da ojača saradnju u oblastima kao što su suzbijanje kovida 19 i distribucija vakcina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: