Drugi šamar EU u jednom danu; Kurc: Slažem se, pogledajte Srbiju

Beč -- Nakon što je iz Nemačke stigla vest da je Bavarskoj odobrena preliminarna nabavka sputnjika V, i austrijski kancelar potvrdio da njegova zemlja ide tim putem.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kraj - Nemačka je dala zeleno svetlo

Naime, Sebastijan Kurc je danas izjavio da se zalaže za nabavku ruske vakcine protiv koronavirusa, jer bi to uveliko ubrzalo plan vakcinacije, a kao primer značajnog napretka u vakcinaciji tim cepivom naveo je Mađarsku i Srbiju.

Kurc je, odgovarajući na pitanja građana video-snimkom preko Instagrama, upitan za nabavku vakcine i da li bi država trebalo više novca da obezbedi da se kupi više vakcina, kazao da to nije moguće, ne zbog para, već zbog mogućnosti kupovine vakcine.

Kraj - Nemačka je dala zeleno svetlo

Onog momenta kada je EK rekla - nema pregovora kao sa ostalima, javio se nemački ministar: Mi počinjemo

On je objasnio da je Austrija trenutno u pregovorima u vezi s nabavkom ruske vakcine „sputnjik V“.

„Imamo ponudu nabavke miliona doza vakcina sputnjik V. To bi nam mnogo pomoglo. Ja se zalažem za taj dogovor, a trenutno se u vladi dogovaramo o tome. Milion doza bi znatno ubrzalo naš plan vakcinacije“, naglasio je Kurc.

Upitan za odobrenje od Evropske agencije za lekove (EMA) podsetio je da je već u više navrata kritikovao sporost te ustanove. "Postoji već više zemalja koje koriste vakcinu sputnjik, kao što su Mađarska i Srbija, koje su zahvaljujući tome u prednosti u procesu vakcinacije. To spasasva živote i vraća slobode građanima“, rekao je on.

Izrazio je nadu da će Austrija uspeti da nabavi ruske vakcine i primeni ih. „Ali to nije samo moja odluka. Ja se zalažem za tu nabavku“, podvukao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 350 idi na stranu