Koliko puta ste pročitali post "Niti jedan jedini politilčar u svetu nije umro od kovida-19"? E pa, nije tačan

Fejsbukom se odavno širi vest da ni jedan političar nije preminuo od koronavirusa, osim tanzanijskog predsednika. To jednostavno nije tačno, preneo je AFP.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/denrud
Foto: Depositphotos/denrud

Prema navodima te agencije, najmanje sedam aktuelnih i bivših zvaničnika preminuloje od upravo od koronavirusa. A u slučaju tanzanijskog predsednika činjenica je sledeča: Zvanično obaveštenje glasi da je umro od srčanog udara, a koronavirus su pomenuli njegovi politički protivnici.

Koliko puta ste pročitali post "Niti jedan jedini politilčar u svetu nije umro od kovida-19… Osim jednog koji je virus otkazao u Tanzaniji", napisano je na postu šerovanom 2. aprila, kojije po tom nastavio da se širi i drugim društvenim mrežama.

Ta tvrdnja je netačna, tvrdi agencija AFP i donosi listu najmanje sedam političara, što aktuelnih, što bivših, koji su preminuli od koronavirusa.

- Ambros Dlamini, premijer južnoafričkog kraljevstva Esvatini bio je prvi svetski lider koji je preminuo od posledica zaražavanja kovidom 19, i to 13. decembra 2020.

- Istog meseca, preminuli su i bivši francuski predsednik, bivši švajcarski predsednik, kao i nekadašnji lider Burundija.

- Južnoafrički ministar DžeksonMtebmu, ministar iz Papua Nove Gvineje Ričard Mendani i bivši premijer ostrva Kuk dr Džo Vilijams takođe su umrli od koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 395 idi na stranu