Kako se stvorio hrvatski paradoks

Nakon totalnog fijaska generalne probe masovne vakcinacije u Zagrebu, ni ona "prava" nije prošla kako se očekivalo. Tako je s vakcinama nastao potpuni haos.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

07:00

Kako se stvorio hrvatski paradoks
Tanjug/AP Photo/Esteban Felix/Ilustracija

Podsetimo, na generalnu probu bilo je pozvano 500 ljudi, ali se pojavilo samo njih 90, dok je dan kada je organizovana prava masovna imunizacijam od 1.500 pozvanih, došlo njih 783. "Nismo baš zadovoljni odazivom", rekla je za hrvatske medije rukovodilac Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nacionalnog zavoda za javno zdravlje Tatjana Petričević Vidović.

Istovremeno, dok su punktovi za vakcinaciju u Zagrebu stajali prazni, u gradu šest puta manjem od Zagreba, Rijeci, vakcinisalo se 1.400 ljudi.

Tako se stvorio paradoks, ocenjuju hrvatski mediji i navde da sada kada imaju napokon, toliko traženi punktovi za vakcinaciju kao i da je konačno u zemlju stigla veća količina akcina - s tom da sada imaju i masovne nedolaske na zakazan termin i probleme s pozivima ljudima da se vakcinišu.

Na pitanje da li zvaničnici razmišljaju da primene drugu strategiju, jednostavno puste sve da dođu koji to žeče, ministar zdravlja Hrvatske je rekao:

"Hvala vam na tom pitanju. Teoretski, možda bismo na taj način koji ste vi predložili naneli štetu nekim starijima koji su se ranije prijavili da se vakcinišu. Međutim, naravno da ćemo u datim okolnostima učiniti sve da se iskoristi svaka doza", odgovorio je on za RTL.

Haos sa mejlovima

Međutim, da je Hrvatska u pravom haosu oko vakcinacije pokazuje najbolje primer mejlova koje su porodični lekari slali svojim pacijentima u Varaždinskoj županiji.

Naime, kako piše Index.hr, u petak se otvara punkt za vakcinaciju u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu i Zavod za javno zdravlje Varaždinske županije poslao je mejl svim porodičnim lekarima da pozovu po 14 svojih pacijenata starijih od 65 godina na vakcinaciju..

Nekoliko sati kasnije dobili su novi mejl od zavoda, u kojem se traži da obustave pozivanje pacijenata, da bi im kroz nekoliko sati poslali i treći mejl, u kojem ih opet obaveštavaju da zovu svoje pacijente na vakcinaciju.

neki porodični lekari bili su toliko ljuti zbog neozbiljnosti Zavoda da su im i odgovorili tvrdeći da se tako samo nanosi šteta čitavomprocesu vakcinacije u Hrvatskoj, ali im je iz Zavoda rečeno da ne vide u čemu je problem sa slanjem tolikog broja kontradiktornih mejlova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: