Ko ističe ustaške ili četničke simbole - ide u zatvor. Zabrana i "Za dom spremni"

Zagreb -- Hrvatski sabor trebao bi do kraja maja da raspravlja o izmenama i dopunama Krivičnog zakona po kojima se može zatvorom kazniti isticanje ustaških simbola.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Izmene zakona predložila je vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u Krivični zakon ugrađuje član kojim bi se zabranila javnu upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni", piše Jutarnji list.

Inicijativu za izmenu krivičnog zakona dao je početkom ove godine Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, koji je organizirao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

Kako navodi Jutarnji list, ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti nov pridlog izmena Krivičnog zakona.

U predlogu izmena zakona, u koje je taj list imao uvid, a u delu koji se tiče "Isticanja obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima", stoji:

"Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, gestove, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili četa, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do tri godine".

Tako se navodi i da ko to krivično delo počini putem štampanih ili elektroničkih medija ili kompjuterskih ili društvenih mreža, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do četiri godine.

A ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, poseduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti takav materijal kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu