Dr Kon: To niko nije očekivao

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon komentarisao je broj zaraženih koronavirusom i uticaj rada ugostiteljskih objekata.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2021.

09:25

Dr Kon: To niko nije očekivao
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/nr

"Epidemijski proces ima svoje zakonitosti, imamo inkubaciju, period koji mora da prođe kako bi se video efekat nekih mera. Taj broj dana je otprilike sedam do deset", izjavio je on.

Prema njegovim rečima, nakon dve nedelje zatvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata "vrlo jasno se vidi delovanje mera" i usporavanje i pad broja zaraženih koronavirusom, ali dodaje da "mora da se kaže da je situacija i dalje vanredna".

Kon je za televiziju Pink izjavio da je "medicinski deo (Kriznog štaba) kočničar za popuštanje mera u ovom trenutku", kao i da bi "bilo tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja".

On je rekao da mere ne mogu da se ublažavaju dok su kovid-bolnice pune i da "moramo da vidimo jasno da se povećava otpust".

"Vakcina ekstremno dobro radi u Beogradu", rekao je Kon i precizirao da se usporavanje i pad broja zaraženih koronavirusom naročito vidi u glavnom gradu, gde je preko 34 posto punoletnog stanovništva vakcinisano.

Kon kaže da nema razlike između marketa, tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

"Imate ritejl centre, svaka prodavnica ima svoju obavezu, nemamo situacije kao u velikim centrima, gde je sve pod jednim krovom. Pritisak je ogroman, jer je u samom startu sve zatvoreno pa je popuštano za 3-4 dana na osnovu svih zahteva koji su stigli, oko 85 zahteva smo dobili. Nakon konsultacija videlo se da može da se popusti s određenim merama, koje su korigovane. Nama je neophodno da se uzajamno slušamo. Na to što čujemo od ugostitelja reagovali smo sada sa baštama, nije da smo mi želeli da pada sneg. To je viša sila", nastavio je on.

Sada je, kako kaže, bolje, i to ozbiljno bolje se vidi u Beogradu.

Počeo je brz pad i sada je već ispod 1.000 novozaraženih. "Niko možda nije očekivao da padne broj tako brzo, ali vakcina dobro radi u Beogradu", objasnio je Kon.

"Onaj ko je odabrao da se ne vakciniše rešio je da bude zaražen"

"I dalje imamo priliv veći od otpusta, ali se razlika smanjila na 30, to mora da se nastavi. Virus nas je prevario nekoliko puta, kada smo mislili da nema više snage da se digne", rekao je Kon.

Povoljna situacija u kojoj se nalazimo, kako kaže epidemiolog i član Kriznog štaba, mora da se iskoristi.

"Koliko ćemo biti restriktivni s ljudima koji dolaze videćemo. Mere postoje, samo treba da se sprovode. Meni javljaju sve što se ne sprovodi, šalju mi poruke kako znaju i umeju. Čak se ponekad i posvađam, aman, ljudi šta očekujete od mene?", otkrio je doktor.

Doktor naglašava da do svesti naših građana treba da stigne da je izlaz iz ove situacije vakcinacija.

"Onaj ko je odabrao da se ne vakciniše rešio je da bude zaražen, to mora da mu bude jasno da se posle ne pita oko toga, za tri meseca ili godinu dana. Vakcinisanje predsednika i podrška Crkve su strahovito važni. Samo malo strpljenja, preklinjem građane da se vakcinišu, od toga zavisi brzina izlaska iz svega ovoga", zaključio je dr Kon za TV Pink.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: