Hrvatski mediji: Srbija lider u regionu

Hrvatska je u velikom zaostatku u odnosu na Srbiju po broju vakcinisanih, ocenjuje danas hrvatski list 24sata.hr.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/MARKO DJOKOVIC
EPA/MARKO DJOKOVIC

"Dok se u Hrvatskoj od početka vakcinisanja stalno govori o tome kako veći broj doza samo što nije stigao, što se još nije dogodilo, a zbog čega je Hrvatska u ovom pogledu ponovno među najlošijim evropskim zemljama, u Srbiji je broj vakcinisanih sad već znatno veći od dva miliona, od čega je više od milion građana primilo i drugu dozu", piše u tekstu zagrebačkog lista.

Dodaje se da je Srbija u svetskom vrhu po vakcinisanosti svojih građana, a Hrvatska na samom dnu.

"Na početku ove krize očekivao se potpuno drugačiji rasplet. Očekivalo se, naime, da će Hrvatska, kao i susedna Slovenija, u ovom slučaju profitirati od članstva u Uniji i činjenice da se u pogledu vakcinacije u potpunosti oslonila na Evropsku komisiju, koja je u ime zemalja članica ovlašćena za nabavku i ravnomernu raspodelu vakcina. Ali ta se očekivanja nisu ostvarila", navodi se u tekstu.

List piše još da je Hrvatska dva puta izvukla deblji kraj - prvi put na evropskom nivou zbog nesposobnosti evropske komisije, a drugi put zbog strateške greške hrvatskog vođstva, koje se primarno oslonilo na AstraZeneku, što se pokazalo kao pogrešna procena, prenosi 24sata.hr, pozivajući se na nedeljnik Ekspres.

"Hrvatska prednjači u pogledu neorganizovanosti procesa vakcinisanih i distribucije doza. Dok je Plenkovićeva Hrvatska savršeno provela vakcinisanje za političku elitu preko reda, Vučićeva je Srbija pozvala građane regiona, pa i Hrvatske, da se slobodno i besplatno imunizuju u Srbiji", navodi list.

Zaključuje da uspeh u procesu vakcinacije Srbiju dovodi u bolju startnu situaciju kad je reč o ekonomskom oporavku i rastu, dok fijasko Hrvatske u pogledu imunizacije dovodi u pitanje i predstojeću turističku sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu