Burno u Sarajevu: "Odlazite, paraziti" FOTO

Više stotina građana danas je protestnom vožnjom i šetnjom od Železničke stanice do Parlamenta BiH, a zatim do Vlade FBiH jasno iskazalo nezadovoljstvo.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Oni su nezadovoljni jer državna i federalna vlast nisu nabavile vakcine protiv koronavirusa.

Protesti su počeli okupljanjem na platou ispred Železničke stanice, odakle se kolona vozila uputila ka zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tu su im se pridružili ostali građani, a u polusatnim protestima pozvali su državnu vlast da podnese ostavke, jer nije bila u stanju da nabavi vakcine za građane, čime su direktno ugroženi životi onih iz čijih džepova primaju visoke plate.

Tanjug/AP Photo/Kemal Softic
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Potom se kolona vozila i građana uputila ka Pofalićima, odnosno ka zgradi Federalne vlade, gde su pozvali premijera Fadila Novalića i njegove ministre da odmah podnesu ostavke. Demonstranti su skandirali "Izlazite napolje", "Odlazite, paraziti", "Igrajte se države", "Fadile, lopove"...

Ogorčeni građani su pozvali i sugrađane u drugim delovima BiH da na ulicama iskažu nezadovoljstvo, jer smatraju da je davno pređena crvena linija i da političare nije briga ni za zdravlje ni za živote ljudi, već su bitni samo sami sebi, dok odgovaraju svojim stranačkim liderima, a ne narodu.

Organizatori protesta su ponovili zahteve, a to su ostavke kompletne Federalne vlade, kao i Veća ministara BiH zbog, kako se navodi, haosa u kojem svakog dana u proseku umire 50 sugrađana i zato što su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se s pandemijom.

Tanjug/AP Photo/Kemal Softic
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Datum koji su organizatori izabrali za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obeležava Dan grada Sarajeva, a ovom prilikom organizatori su poručili da je na današnji dan BiH oslobođena jednih fašista (Drugi svetski rat op. a.) i da je vreme da se, kako kažu, danas oslobodi drugih.

Na listi njihovih zahteva nalazi se i imenovanje novog saziva Veća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije koronavirusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahteva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

Organizatori su najavili i nove proteste ako se zahtevi ne ispune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu