Sednica nastavljena; "Evo, dušebriznici, vakcinisao se" VIDEO/FOTO

U Domu Narodne skupštine u 10 sati počela je šesta sednica u 2021. godini. Pauza koja je trajala do 15.10 je završena, a sednica Skupštine je nastavljena.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2021.

09:30

Sednica nastavljena;
Foto: B92.net/J.J.

U Skupštini je reporterka B92.net koja će vas izveštavati o događajima u najvišem predstavničkom telu u Republici Srbiji.

"Opozicija ima opoziciju"

Foto: B92.net/J.J
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković palma rekao je danas da jedino opozicija u Srbiji ima opoziciju, i dodao da kada god se neko mešao sa strane, izgubila se neka teritorija, a da je to danas Skupština i Vlada Srbije.

"Nigde u svetu se nije desilo da opozicija ima opoziciju, a to se sada desilo u Srbiji. Oni ne mogu da se dogovore ni oko čega, pa ni o tome ko će učestvovati u dijalogu o izbornim uslovima. Jedni predlažu da učestvuju svi koji žele da izađu na izbore, a to bi bilo njih 160, jer ima oko 80 partija po dva predstavnika. Ne mogu da se dogovore ni ko će im biti lider, da li će to predsednik neke stranke ili neka nestranačka ličnost. Oni čekaju da ih Brisel pomiri, ali kad god se taj Brisel umešao mi smo izgubili deo teritorije, a očigledno je da je sada ta teritorija Skupština Srbije i Vlada Srbije, a za te dve teritorije odlučuju građani Srbije, a ne Brisel i ne može se ući u Skupštinu Srbije i lokalne parlamente samo zato što si ti sebe nazvao liderom neke opozicione partije. Zna se kako se ulazi u parlament, glasovima građana na izborima", izjavio predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Dodaje da su "ovi iz opozicije u Srbiji u poslednje vreme šalju militantne poruke i žele da posvađaju građane Srbije i da se mi vratimo u neko vreme kada se lupalo u šerpe i lonce. Prošlo je vreme takvih podela. Danas Srbija nije ono što je bila pre 12, 15 ili 20 godina. Danas Srbija ima veoma dobre rezultate", kazao je Marković.

"Vaši vitamini su u evrima"

Foto: B92.net/J.J
Marković je rekao da ne razume Đilasa, i da izbegava da izgovara njegovo ime.

"Ja ne razumem Đilasa. Izbegavam da pominjem to ime. Ovi njegovi su sada počeli da traže da prisustvuju sednicama lokalnih parlamenata. I kažu zatvorene su sednice. Pa kako da prisustvuješ kada nisi odbornik ? Kako da sediš u lokalnom parlamentu gde sede odbornici ? Kada su u pitanju njegove pare, ja ne ulazim u to da li ima 619, 720 ili 550 miliona evra", rekao je Palma gostujući na jednoj televiziji.

Marković je rekao da Đilas treba da kaže kako ima sav taj novac, i da li je te pare pošteno zaradio, i da treba da izađe u javnost i lepo kaže koliko ima.

"Zašto kriješ, kažeš imam toliko i toliko. Ovi iz Evropskog parlamenta pitaju "zašto to stalno pominjete". To su gospodo ogromne pare, a da nismo videli neka humana dela. Njihova humana dela su da se plate neki momci da lome znakove po Beogradu kada se prave ulice, da se upada u parlament i da se tuku policajci. Sada napadaju predsednika države Vučića zbog najave podele vitamina penzionerima. A gde su vitamini koje ste vi imali ? Vaši vitamini su u evrima", rekao je Marković.

Dačić: Pokrenuću dijalog sa strankama koje ne žele EP

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će pokrenuti razgovore sa strankama koje žele da iznesu svoje primedbe u vezi sa izbornim uslovima bez prisutva međunarodne zajednice, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

Odgovarajući na pitanje šefa poslanika Socijalističke partije Srbije Ðorđa Milićevića kada će evroparlamentarci razgovarati sa šefovima poslaničkih grupa, Dačić je podsetio na njihovo saopštenje da su oni napravili plan za naredna dva meseca, te da je on kao predsednik parlamenta predložio da dijalog počne još polovinom marta.

“Želim da svi znate da je ovde reč o njihovom planu da ne treba da se žuri već da treba da se obavi pripremna faza, tako da ne čekajući šta će biti na tim sastancima predstavnika Evropskog parlamenta, mi ćemo svakako pokrenuti razgovore sa strankama koje žele da kažu svoje primedbe, ali ne u prisustvu predstavnika druge države i međunarodne zajednice”, rekao je Dačić.

Milićević je dodao da veoma želi da razgovara o izbornim uslovima, ali i o, kako je rekao, “licemernoj rezoluciji” koju je usvojio Evropski parlament.

Momirović pozvao poslanike da podrže sporazum

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović pozvao je danas poslanike da podrže sporazum Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova.

Momirović je u Skupštini Srbije rekao da se radi o održavanju 11 mostova na reci Drini između Srbije i BIH.

On je napomenuo da su BiH i Crna Gora strateški važne za Srbiju, ističući da sa tim zemljama imamo najveću ekonomsku saradnju i najveću frekvenciju ljudi.

"Ovaj sporazum o održavanju i rekonstrukciji mostova je samo još jedan korak kako bi svi zajedno napravili korake unapred. Nadam se da ćete glasati da se potvrdi sporazum", rekao je Momirović.

On se izvinio poslanicima što je zakasnio, zbog čega je u parlamentu proglašena pauza, a objasnio je da se to dogodilo, jer je, kako je rekao, "došlo do nepredviđenih problema na izgradnji deonice puta Preljina - Požega" i bilo je neophodno njegovo prisustvo kako bi problem bio rešen.

Obrazlažući sporazum Momirović je rekao da svemu želi da da širi konktekst i podsetio na odlične rezultate fiskalne konsolidacije koju je sproveo tadašnji premijer Aleksandar Vučić, te istakao da zahvaljujući tome sada može više da se investira u infrastrukturu.

"Srpska zadata reč"

"Nikad niko Republici Srpskoj nije pomogao za dvadeset godina kao Srbija i to je između ostalog srpska zadata reč", navodi poslanica SNS Sanja Lakić.

"Ima li šta lepše od toga da gineš za svoju državu, da živiš za svoju državu jer je to srpska zadata reč.Ukazali smo na mir u regionu i suštinski smo zainteresovani za stabilnost u BIH i rekli smo da smo garant Dejtonskog sporazuma. Vodimo politiku mira jer je to srpska zadata reč. Rekli smo da u regionu želimo politiku solidarnosti i 2015. i 2017. smo u poplavama pomogli našim sunarodnicima u Albaniji, Makedoniji i 2021. i Hrvatsku i BIH nakon krvavih zemljotresa" navodi poslanica Lakić

Kako dalje navodi poklonili smo vakcine Makedoniji i braći u Crnoj Gori i pokazali da Srbija u regionu želi da bude prijatelj svih država i zato smo postali regionalni centar za vakcinaciju. "Srbija želi da vodi politiku solidarnosti jer je to srpska zadata reč", ističe.

"Evo, dušebriznici, vakcinisao se"

Poslanica Ljiljana Malušić se osvrnula na to što je predsednik danas vakcinisan.

"U januaru je deo opozicije govorio da nikada nećemo imati vakcine, a evo danas imamo četiri vrste. To nije faktor sreće, već mudra politika, jer je predsednik taj koji gradi mostove. Predsednik se danas vakcinisano u Rudnoj Glavi, a mnogi su govorili da gospodin predsednik ne sme sa se vakciniše - evo, dušebriznici, vakcinisao se", navodi Malušić.

"Kada se predsednik vakcinisano mnogo ljudi je stalo u red", navodi ona.

Ministar Momirović je zamolio građane da ne podležu antivakserskim pričama niti pričama iz opozicije o tome već da se vakcinišu što pre, jer negativni efekti ne postoje.

"Možete da birate kojom ćete se vakcinisati. Vakcinisite se molim vas zbog vas i naše dece", zaključuje Momirovic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: