"Ko odabere da se ne vakciniše, odabrao je virus"

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je Beograd "šampion" i da je u prestonici otprilike trećina punoletnog stanovništva vakcinisana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2021.

08:42

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Navodi da je gora situacija u opštinama Tutin, Novi Pazar i Sjenica, ali da je i među tim mestima situacija različita.

"Uglavnom se svuda povećava vakcinisanost, ali Beograd zaista prednjači", rekao je.

Predrag Kon je poslao snažnu poruku: "Ko odabere da se ne vakciniše, odabrao je virus. To je suština. To nije preoštro. To je živa istina".

Naglasio je da će virus ostati s nama i da od nas zavisi koliku ćemo barijeru napraviti, ali neće nas mimoići tokom života.

Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon ističe da to nije izmereno i da može samo da se procenjuje na osnovu broja onih koji su preležali bolest i koji su vakcinisani.

Kako kaže, ta procena je relativna, između 40 i 50 odsto.

Mnoge ljude zanima da li je moguć život kao pre epidemije.

"Iskreno nismo u tako lošoj situaciji. Pokazatelji su jasni da se ovo smanjuje, da izlazimo iz maksimuma drugog pika trećeg talasa", rekao je Kon i dodao da je pitanje kojom brzinom se to može uraditi sa restriktivnim merama i vakcinacijom.

Sa postojećom situacijom, sve zavisi od brzine vakcinacije, upozorava Kon i zaključuje: "Ako bi se ovakav trend nastavio, to će trajati još jedno dva meseca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: