Ko je Vjosa Osmani - nova predsednica tzv. Kosova

Nova predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani Sadriu rođena je 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: B92

Nedelja, 04.04.2021.

20:29

Ko je Vjosa Osmani - nova predsednica tzv. Kosova
EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, studije prava završila je na Univerzitetu u Prištini, a 2005. je magistrirala pravo na Univerzitetu u Pitsburgu.

Od 2009. do 2014. godine boravila je na tom američkom univerzitetu na doktorskim studijama.

Kao univerzitetski profesor drži kurseve iz oblasti međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini, dok u SAD kao gostujući profesor predaje predmet "Izgradnja države i pravo: Kosovsko iskustvo".

Njena politička karijera počela je još u tinejdžerskim godinama, kada je bila aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Krajem avgusta 2009. godine izabrana je za šefa kabineta tadašnjeg predsednika Kosova, Fatmira Sejdiua.

Bila je poslanik u Skupštini tzv. Kosova iz redova DSK-a u tri mandata, dok je u dva poslednja mandata, tokom 2019. i 2021. godine bila žena koja je osvojila najviše glasova na kosovskim parlamentarnim izborima.

Osmani je na poslednjim izborima, kao kandidat na listi pokreta "Samoopredeljenje", dobila više od 300.000 glasova, više nego Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zajedno.

U prethodnom, sedmom sazivu, bila je predsednica kosovskog parlamenta, dok je od 5. novembra vršila i dužnost predsednika tzv. Kosova.

Udata je i majka dve bliznakinje.

Pored albanskog govori i srpski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: