Komšić se žali Briselu - problem: Rusija i Srbija

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić uputio je na više adresa u Briselu pismo u kontekstu budućih razgovora članica EU o Zapadnom Balkanu i BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.04.2021.

18:32

Komšić se žali Briselu - problem: Rusija i Srbija
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Kako je preneo sarajevski portal "Klix" pozivajući se na svoja saznanja, Komšić u pismu na pet stranica analizira aktuelno stanje, očekivanja i poteškoće sa kojima se BiH suočava.

Komšićevo pismo je, kažu, usledilo nakon što je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman uputio neslužbeni dokument o BiH o kojem će raspravljati Savet Evrope.

Navodi se da se Komšić u pismu, koje portal objavljuje integralno, fokusira na ruski uticaj, mešanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH, kao i na spregu HDZ-a i SNSD-a, ali i kritike na račun ponašanja EU u BiH.

Između ostalog, Komšić piše o nastojanju HDZ-a i SNSD-a da kroz reformu Izbornog zakona BiH, kako kaže, "zacementiraju etnički temeljenu politiku koja eskalira u populistički totalitarizam".

Posebno, dodaje, kroz stvaranje etnički čistih izbornih jedinica, što asocira na stvaranje "trećeg entiteta".

Navodi da se u BiH očekuje reforma Ustava na način da se implementira svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kako bi se, kako kaže, obezbedila ravnopravnost svih građana BiH u svim pravima, uključujući i politička prava.

Očekuje se, navodi Komšić, i snažnija pomoć u okviru NATO integracija, na način da se više neće "podilaziti onima koji odbijaju članstvo BiH u NATO savezu, kao i da se ubrza put BoH prema NATO-u".

Očekuje i "suzbijanje negativnog ruskog uticaja i njihovog narativa da je BiH država sa dva entiteta i tri naroda, te da će oni prihvatiti sve što se tri naroda dogovore'', što, kako navodi, nije demokratski izraz i uvodi elemente sistemske diskriminacije i nestabilnosti u radu državnih institucija".

Komšić je ukazao na, kako je naveo, "rastući ruski uticaj u Bosni i Hercegovini, kroz retoriku i aktivno delovanje prema pojedinim političkim akterima", što smatra, nije moguće kvalitetno rešiti bez aktivnijeg angažmana zvaničnika EU iz Brisela.

Komšić navodi i da je zbunjujući sadašnji kontekst saradnje EU i SAD, u vezi s reformskim procesima u BiH, kao što su reforme ustava i Izbornog zakona BiH.

Zabrinut je, kaže, zbog nivoa servilnosti Misije EU u BiH prema zahtevima koji dolaze iz SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: