SNP će podržati predlog zakona o zaštiti ćirilice u Crnoj Gori

SNP Crne Gore, članica vladajuće koalicije, podržaće predlog Zakona o zaštiti ćirilice, koji su Skupštini na usvajanje predložile kolege iz Demokratskog fronta.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.04.2021.

13:47

SNP će podržati predlog zakona o zaštiti ćirilice u Crnoj Gori
patrice6000/ Shutterstock

“Pod zaštitom ćirilice se smatra ravnopravna upotreba oba pisma u radu državnih organa, organa državne i lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova kao i drugih organizacija i subjekata koji obavljaju javna ovlašćenja", saopštio je šef poslaničkog kluba SNP Dragan Ivanović.

U toj stranci, rekao je, smatraju da je u proteklih nekoliko decenija ćirilica nepravedno zapostavljena u Crnoj Gori, a razloge za to je moguće je naći u ponašanju prethodne vlasti koja je želela da potre sve što je istorija i tradicija, pa samim tim i upotrebu ćirilice.

Ivanović je istakako da ih u tome nije mogao sprečiti ni najviši pravni akt države, Ustav, kojim je nedvosmisleno utvrđeno da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

"Socijalisitička narodna partija Crne Gore veruje da će ovaj predlog Zakona naići na sveopštu podršku u parlamentu, s obzirom na to da je dosadašnji odnos prema ćirilici kao Ustavom propisanom pismu bio diskriminatorski", naveo je Ivanović.

On je podsetio da su od 2007. godine i tadašnjih ustavnih promena, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokazi i nazivi ulica u Crnoj Gori ispisani latinicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: