Napokon "pao" dogovor: Hrvatska dobija stotine hiljada vakcina

Hrvatska dobija 747 hiljada doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa, saznaje Jutarnji list u Briselu.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 01.04.2021.

21:14

Napokon
EPA/MARKO DJOKOVIC

To je dogovoreno na pregovorima u Odboru stalnih predstavnika država članica Evropske unije.

Dogovor je postignut gotovo nedelju dana otkad su od lidera država članica dobili mandate da "u duhu solidarnosti" raspodele dodatnih 10 miliona doza Fajzerove vakcine.

Kako smo ranije pisali, Hrvatska je ostala "kratkih rukava" jer je naručivala najviše doza vakcina AstraZenece koja ne poštuje ugovore te dostavlja znatno manje količine. Ostali su proizvođači više-manje ispoštovali dogovor, s određenim kašnjenjima, koje su ipak male u odnosu na AstraZenecu.

O dogovoru se večeras saopštenjem oglasila i Vlada.

Nakon sastanka Evropskog veća prošle nedelje, na kojem je glavna tema razgovora među evropskim liderima bila zajednička borba protiv kovid 19 te distribucija nadolazećih doza vakcine, usledila je rasprava o sadržaju zaključka Evropskog veća na nivou veleposlanika – stalnih predstavnika država članica EU-a (COREPER) u Briselu o raspodeli 10 miliona doza Fajzer–BioNTehovoe vakcine, saopšteno je iz Banskih dvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: