Antivakserka, antimaskerka i jedna od odgovornih za epidemiju malih boginja u Srbiji? Ko je Jovana Stojković

Policija je jutros došla u stan srpske političarke, psihoterapeutkinje i predsednice pokreta Živim za Srbiju Jovane Stojković sa nalogom za pretres.

Izvor: B92, Dragana Plazinić
Podeli
Printskrin: TV B92
Printskrin: TV B92

Pročitjate više:

Policija upala u stan antivakcinašice u Beogradu FOTO

Privedena Jovana Stojković i još 5 antivaksera; u toku velika akcija

Privedena sestra košarkašice Dabović; Delila sadržaj protiv vakcinacije

Prema nezvaničnim informacijama, određeno joj je zadržavanje.

Međutim, ovo nije prvi put da je Stojkovićeva imala "problem" zbog svojih stavova. Ona je ranije optužena za to što je, kako su utvrdili epidemiolozi, buknula epidemija malih boginja, u oktobru 2017. godine, što je tokom te i sledeće godine odnelo 15 života.

Protiv nje je 2018. godine pokrenut postupak pred Sudom časti Regionalne lekarske komore Beograda za oduzimanje licence za rad, zbog širenja antivakcinalističkih ideja i odvraćanja roditelja od vakcinacije njihove dece. Međutim, ubrzo je taj isti postupak prekinut. Kako je tada rečeno - "Njeni medijski nastupi nisu dovoljan razlog za vođenje postupka za oduzimanje licence."

Na njenoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku navodi se da "stranica služi isključivo u edukativne i informativne svrhe", ali se i dodaje da se pratioci za zdravstveni savet, ili bilo koju dilemu, ipak obrate svom lekaru.

Ono što je već rečeno 2018. godine - da nju jednim od najopasnijih antivakcinalista čini upravo činjenica da je lekarka, pa su ljudi skloni da njene stavove uzimaju ozbiljnije, aktuelno je i danas u toku pandemije koronavirusa u Srbiji. Pored toga što je lekarka, ona je predsednica pokreta Živim za Srbiju, koji je zajedno sa Levijatanom izašao i na parlamentarne izbore, te svaka njena izrečena misao može da utiče na veliki broj ljudi, a to je naročito opasno kada se tiče zdravlja nacije.

Na stranici Vikipedije o Jovani Stojković piše da "u svojim društvenim angažmanima je od 2015. godine poznata kao naslednik Slađane Velkov na čelu antivakcinalnog pokreta u Srbiji i organizator uličnih i drugih vrsta protesta i tribina protiv obavezne vakcinacije".

Pored toga što se bori protiv obavezne vakcinacije, ona se protivi i nošenju zaštitnih maski. Pokret “Živim za Srbiju” je na Jutjubu objavio i snimak njihovog podnošenja zahteva ministru prosvete Šarčeviću protiv nošenja maski.

Podsetimo, policija je rano jutros došla u stan antivakcinalistkinje i predsednice pokreta Živim za Srbiju Jovane Stojković sa nalogom za pretres, objavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu