"Nastavite istragu"

I Japan zatražio nastavak istrage o poreklu virusa korona.

Izvor: FoNet, Tanjug

Sreda, 31.03.2021.

10:24

Foto: Depositphotos, HayDmitriy

Takođe, ta zemlja smatra, kao i Svetska zdravstvena organizacija, da zabrinjava što stručnjaci SZO koji su bili u Kini nisu imali pristup ključnim uzorcima virusa.

"Da bi se sprečile buduće pandemije, neophodno je sprovoditi brze, nezavisne i stručno vodjene istrage bez nadzora", rekao je novinarima sekretar u Vladi Japana Katsunobu Kato.

Izveštaj SZO je objavljen u utorak, na osnovu boravka eksperata te organizacije u Vuhanu, gde je virus korona prvi put uočen krajem 2019. godine.

Više zemalja je ocenilo da izveštaj ne sadrži ključne podatke i konstatovalo da njegovi autori nisu imali pristup informacijama, uz odsustvo transparentnosti, zbog čega je potrebna dalja istraga.

U izveštaju se navodi da se virus najverovatnije sa slepih miševa proširio na druge životinje, pre nego što je stigao do ljudi.

Konstantovano je da nije potrebno dalje istraživati mogućnost da se virus proširio iz laboratorije, navodi AP.

Pored Japana, još 12 država, među kojima su i SAD, izrazile su sumnju u studiju SZO o mogućem poreklu korona virusa u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: