Ključni problemi u Crnoj Gori? Stejt Department dao odgovor

Korupcija, nepoverenje građana u državne institucije, vladin uticaj na policiju, ključni su problemi u Crnoj Gori navodi Stejt Department.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.03.2021.

10:43

Ključni problemi u Crnoj Gori? Stejt Department dao odgovor
Shutterstock/Nikitriy

To stoji u njihovom izveštaju o poštovanju ljudskih prava za prošlu godinu, kada je na vlasti bila DPS aktuelnog predsednika Mila Đukanovića.

Zvaničnici se, ukazuje se u izveštaju, često nekažnjeno bave korupcijom, a javnost je korupciju u zapošljavanju zasnovanoj na ličnim odnosima ili političkoj pripadnosti smatrala endemskom u vladi i javnom sektoru na lokalnom i nacionalnom nivou.

Navodi se da su korupcija i nepoverenje javnosti u vladine institucije bili glavni problemi na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, koji su, ukazuje se, održani u visoko polarizovanom okružnju oko pitanja religije i nacionalnog identiteta.

"ODIHR je objavio da su izbori u celini bili transparentni i efikasni, ali je naglasio da je vladajuća stranka stekla neprimerenu prednost zloupotrebom položaja i državnih resursa i dominantnim medijskim izveštavanjem".

Bivša vlast DPS je, kažu, često mešala službene i stranačke prioritete, a bilo je izveštaja da je vlada plaćanjem javnog oglašavanja selektivno podržavala medije koji joj nude odgovarajuću pokrivenost, dok je, dodaju, tokom kampanje bila "zamagljena" granica između države i vladajuće stranke.

"Kao i na prethodnim izborima, nezavisni posmatrači otkrili su da je DPS stekao neprikladnu prednost raznim oblicima zloupotrebe položaja i državnih resursa...", stoji u izveštaju.

Konstatuju da su uprkos tome većinu mesta u parlamentu prvi put posle 30 godina osvojile do tada opozicione stranke.

"Nevladine organizacije prijavile su da je nekoliko policajaca, za koje je utvrđeno da su odgovorni za kršenje pravila službe, uključujući prekomernu upotrebu sile, ostalo na dužnosti”, stoji u izveštaju.

Ukazuje se da je tokom junskih protesta policija povremeno upotrebljavala prekomernu silu kada je privodila demonstrante i da je tadašnja opozicija osudila “policijsku brutalnost uz tvrdnju da se zemlja kreće od "autokratije do nasilne diktature”.

"Prema podacima Srpske pravoslavne crkve, više od 100 duhovnika širom zemlje pozvano je na saslušanje, uhapšeno ili kažnjeno zbog kršenja preventivnih zdravstvenih mera. Među tim sveštenicima bio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je u više navrata pozivan na saslušanje u periodu od aprila do juna. Tokom junskog ispitivanja, 82-godišnji mitropolit zadržan je u pritvoru šest sati, iako je tužilac odobrio njegovo puštanje nakon dva sata“, konstatuje Stejt department.

Kada je reč o pravosuđu, Stejt dipartment navodi ocene pojedinih NVO, međunarodnih organizacija i pravnih eksperata da su "politički pritisak, korupcija i nepotizam uticali na tužioce i sudije", prenele su podgoričke Vijesti.

Ukazuje se i da je bilo verodostojnih navoda da je država pokušala da zloupotrebi međunarodne alate za sprovođenje zakona u politički motivisane svrhe kao odmazdu nad određenim pojedincima koji se nalaze van zemlje.

Izveštaj se bavi i biznismenom Duškom Kneževićem za kojim je Crna Gora raspisala međunarodnu poternicu, koja je kasnije ukinuta.

Pominje se i ukidanje poternice protiv britansko-izraelskog političkog savetnika Arona Šaviva, koji je optužen za pomaganje, kako se navodi, navodnom pokušaju puča 2016. godine u zemlji za koju je utvrđeno da je predstavljala „zloupotrebu procesa“ i da je bila „politički motivisana“.

Konstatuje se i da su pojedine nevladine i međunarodne organizacije i pravni eksperti ocenili da su politički pritisak, korupcija i nepotizam uticali na tužioce i sudije.

Ukazuje se i da je GRECO opisao kao „alarmantan“ nedostatak napretka u sastavu i nezavisnosti Sudskog saveta, tela zaduženog za održavanje nezavisnosti i autonomije sudova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: