Moćna sestra: Papagaj koga je odgajila Amerika

Severnokorejska liderka nazvala je predsednika Južne Koreje "papagajem koga je odgajila Amerika".

Izvor: Beta/AP

Utorak, 30.03.2021.

07:41

Moćna sestra: Papagaj koga je odgajila Amerika
Tanjug/Bee Jae-man/Yonhap via AP, File

Time je samo nastavljena karakteristična podrugljiva retorika Pjongjanga protiv rivala, u vreme obnovljenih neprijateljstava na Korejskom poluostrvu.

Kim Jo Džong, moćna sestra severnokorejskog vodje Kim Džong Una, izrekla je ove najnovije uvrede posle kritka koje je južnokorejski predsednik Mun Džae-in uputio Severnoj Koreji zbog njenog prošlonedeljnog lansiranja raketa.

Ona je rekla da su Munovi "nelogični i drski" komentari odjek američkog stava.

"Jedva da možemo da ugušimo zaprepašćenje zbog njegove bestidnosti. Njemu ne može da bude žao što je 'hvaljen' kao papagaj koga je odgajila Amerika", rekla Kim Jo Džong u izjavi koju su preneli severnokorejski mediji.

SAD, Južna Koreja i Ujedinjene nacije osudili su severnokorejsko lansiranje raketa prošle nedleje, prvo ove godine, kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

U subotu je visoki saradnik severnokorejskog predsednika Kim Džong Una nazvao kritiku koju je američki predsednik Džozef Bajden izrekao povodom severnokorejskih raketnih proba provokacijom i ometanjem severnokrejskog prava na samodbranu.

On je rekao da je logika "gangsterskog tipa" za Vašington da kritikuje Severnu Koreju zbog lansiranja raketa dok SAD slobodno testira interkontinentalne balističke rakete.

Severna Koreja je poznata po upotrebi slikovitih oštrih uvreda protiv rivala.

Pre početka sada zaustavljenih nuklearnih razgovora sa SAD 2018. godine Kim Džong Un nazavao je tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa "mentalno poremećenom američkom budalom" kada je Tramp njega nazvao "malim raketnim čovekom".

U 2019. godini Severna Koreja nazvala je Bajdena, koji je tada planirao da se kandiduje za predsednika, "besnim psom" i "budalom sa niskom inteligenciom" kada je kritikovala njegove komentare o severnokorejskom vodjstvu.

Neki stručnjaci smatraju da Severna Koreja nedavnim lansiranjem raketa i uvredljivom retorikom namerava da poveća pritisak na Bajdenovu administraciju dok ona formira svoju politiku prema Severnoj Koreji.

Smatraju da Pjongjang želi da SAD ublaže sankcije prema Severnoj Koreji dok je istovremeno prihvataju kao državu sa nuklearnim oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: