Evo i "packe" EU: "Jedno od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije"

Evropska unija odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2021.

06:50

Evo i
jorisvo/depositphotos

To je u ponedeljak saopštila portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom komentara crnogorskog ministra Vladimira Leposavića o Srebrenici, javlja RTCG.

"Prošle godine obeležili smo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije. Krajnje je vreme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja", naglasila je Pisonero.

U Komisiji poručuju da je EU unija vrednosti, uz ocenu da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam u suprotnosti sa najosnovnijim od tih vrednosti.

"Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU vrednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom", zaključila je Pisonero.

Leposavić je prošle sedmice u parlamentu rekao da ne zna da li je postojala "genocidna namera 1995. u Srebrenici", već da samo može da veruje presudi suda u Hagu koji je, kako je rekao, izgubio svoj legitimitet. On je kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kad se to i "nedvosmisleno utvrdi".

Zbog te izjave već su reagovale SAD i Velika Britanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: