SAD zabrinute

SAD su danas saopštile da su zabrinute zbog sve većeg antidemokratskog ponašanja vlasti Bolivije i politizacije pravnog sistema u toj zemlji.

Izvor: B92

Subota, 27.03.2021.

22:21

SAD zabrinute
Foto: Profimedia

Njihovo saopšteneje dolazi posle hapšenja zvaničnika prethodne, privremene vlade.

Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je da postoje pitanja o zakonitosti tih hapšenja i pozvao levičarske vlasti Bolivije da oslobode uhapšene.

Blinken je rekao da hapšenja zvaničnika bivše privremene vlade Žanin Anjes prete da podriju demokratiju u Boliviji, gde su u oktobru održani predsednički i parlamentarni izbori.

Ukazao je da su zabrinutost zbog hapšenja izrazili i Evropska unija, Bolivijska konferencija katoličkih biskupa, kao i bolivijske i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Bolivijski sud je nedavno odredio četvoromesečni pritvor za Anjes, nakon što je uhapšena po optužbi za učešće u zbacivanju sa vlasti nekadašnjeg šefa države Eva Moralesa. Svrgavanje Moralesa njegove pristalice nazivaju državnim udarom.

Anjes je postala privremena predsednica Bolivije nakon Moralesove ostavke i odlaska iz zemlje u novembru 2019. godine.

Tužioci optužuju Anjes za terorizam i pobunu, u vezi s nemirima koji su doveli do pada Moralesa s vlasti, dok ona opisuje hapšenje kao "politički progon".

Sud je nedavno odredio četvoromesečni pritvor i za dva ministra u njenoj administraciji.

Hapšenja Anjes i drugih zvaničnika njene konzervativne vlade doveli su do dodatnog povećanja tenzija u Boliviji.

Anjes je pala sa vlasti na oktobarskim izborima na kojima je pobedio Moralesov Pokret za socijalizam. Predsednik Bolivije postao je ekonomista Luis Arse koga je Morales odabrao za kandidata.

Morales (61) je bio predsednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podneo 10. novembra 2019. nakon što su mu policija i vojska otkazale poslušnost posle masovnih protesta građana na kojima je poginulo najmanje 36 osoba. Protesti su izbili posle proglašenja Moralesove pobede na predsedničkim izborima za koje je opozicija tvrdila da su pokradeni.

Iako se Morales sklonio u Meksiko, a potom u Argentinu, njegova partija je zadržala popularnost u narodu i posle godinu dana se vratila na vlast. On se vratio u zemlju ubrzo posle oktobarskih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: