Turska se povukla iz Istanbulske konvencije dok je broj ubijenih žena u porastu

Aktivisti za prava žena masovno su se pobunili nakon što je Turska istupila iz Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2021.

19:07

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije dok je broj ubijenih žena u porastu
EPA-EFE/ ERDEM SAHIN

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 20. marta ukazom poništio tursku ratifikaciju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatu kao Istanbulska konvencija.

U znak protesta hiljade ljudi u Istanbulu se okupilo i protestovalo. Skandirali su "Poništi svoju odluku, primeni uredbu!" i isticali portrete ubijenih žena i transparente na kojima je pisalo "Žene će dobiti ovaj rat".

Osim u Istanbulu, manji protesti održani su i Ankari i Izmiru.

Prema pisanju medija, ova odluka doneta je u trenutku kada je broj ubijenih žena već godinama u porastu, što je izazvalo izaziva bes organizacija za zaštitu ženskih prava i kritike Evropske unije.

Od početka godine u Turskoj je ubijeno 77 žena, prema platformi "Mi ćemo zaustaviti ubijanje žena". Prema podacima grupe, najmanje 409 žena je ubijeno 2020. godine.

Neki zvaničnici Erdoganove Islamističke partije zalagali su se za reviziju tog dogovora tvrdeći da on ohrabruje razvod i promoviše LGBT kulturu koju smatraju suprotnom konzervativnim vrednostima zemlje, piše Radio slobodna Evropa.

Turska je bila prva zemlja koja je potpisala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici na ministarskom sastanku u Istanbulu 2011. godine. Zakon je stupio na snagu 2014. Ovu odluku je kritikovala glavna opoziciona partija CHP, a potpredsednica te partije Gokče Gokčen je u poruci na Tviteru napisala da istupanje iz te Konvencije znači "dozvoliti da žene budu ubijane".

Ministarka za porodicu Zumrut Selčuk je saopštila da će unutrašnji zakoni Turske garantovati prava žena i da će se nastaviti borba protiv nasilja sa nula tolerancije prema nasilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: