Astrazeneka sprema osvetu; oksfordski profesor: Sad je dosta

Astrazeneka bi mogla povećati cene svojih vakcina protiv kovida 19 i prekršiti svoju odluku da od njih neće profitirati, zbog napada koji dolaze iz EU.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2021.

07:50

Astrazeneka sprema osvetu; oksfordski profesor: Sad je dosta
Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos, File

Kako piše "Telegraf", kanadski imunolog i genetičar Džon Bel, profesor medicine na Univerzitetu u Oksfordu i voditelj naučnog tima koji je razvio vakcinu protiv koronavirusa Astrazeneke i Univerziteta Oksford, upozorava da neopravdane kritike na račun te vakcine nanose štetu kompaniji.

Bel je rekao da Astrazeneki nikada nije odata počast zbog odluke da neće profitirati od vakcina, te da bi napadi iz EU i od zvaničnika poput francuskog predsednika Emanuela Makrona tu odluku mogli dovesti u pitanje, preneo je Jutarnji list.

"Postoji trenutak u kojem bi Astrazeneka mogla da kaže 'mora da se šalite, prestajemo (naplaćivati proizvodnu cenu) jer nam niko ne odaje počast zbog toga što radimo'", rekao je Bel. "Pala je cena naših deonice. Nije porasla. Proizvodimo više vakcina od svih drugih. Ovo je sigurno i delotvorna vakcina, ali nikoga nije briga", dodao je on.

Bel je rekao i da su radnici u Astrazeneki sve frustriraniji, dok se druge kompanije koje proizvode vakcine, poput američkog Fajzera i nemačkog mu partnera Bionteka, bogate.

"Nemam ja problema s tim da ljudi zarađuju, ali za sve postoji vreme i mesto. Farmaceutska nam industrija govori da je super, da je spasla svet. Jeste, da, ali ste zaradili ogromne količine novca", dodao je Bel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: