Nova podrška Kine Srbiji FOTO

Kina će u najskorijem periodu donirati novi kontigent vakcina koji će, pre svega, biti namenjen pripadnicima Vojske Srbije i članovima njihovih porodica.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.03.2021.

21:30

Nova podrška Kine Srbiji FOTO
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

To će biti nova podrška Kine Srbiji, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović posle sastanka sa kineskim kolegom Veijem Fengheom.

"Ministar (Vei Fenghe) je ljubazno ponudio i mi smo sa zahvalnošću prihvatili novu donaciju u vakcinama. Ta donacija će se odvijati na reliaciji dva ministarstva odbrane", rekao je Stefanović i dodao da je sa kineskim kolegom danas potpisao sporazum o donaciji, pre svega, u medicinskoj opremi, ali i u opremi koja se već nalazi u sastavu Vojske Srbije.

On je zahvalio na svim dosadašnjim donacijama u medicinskoj opremi i vakcinama koje su, kaže, doprinele da Srbija bude jedna od najuspešnijih u Evropi u borbi protiv kovida.

Stefanović je naveo da je sa kineskim kolegom razgovarao i o svim projektima koje su u zajedničkom dogovoru uspostavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kine Si Ðinping.

"Razgovarali smo o mogućnosti unapređenja naše saradnje u vojnom obrazovanju, zatim u vojno-medicinskoj saradnji i realizaciji projekta uspostavljanja centra kineske tradicionalne medicine na VMA. Takođe pripremamo našu prvu vežbu specijalnih jedinica Vojske Srbije i kineske vojske za koju se nadamo da će se odigrati do kraja godine", rekao je Stefanović.

On je naveo da Ministarstvo odbrane želi da nastavi vojnu saradnju i kroz vojno-tehničku saradnju na različite načine.

"Razgovarali smo o tome kako možemo da unapredimo projekat Pegaz i očekujem posetu naših stručnjaka sa Vojno-tehničkog instituta tokom ove godine Kini gde će nastaviti razgovore oko razvoja za nas veoma značajnog projekta", istakao je ministar.

Stefanović je preneo zahvalnost Srbije Kini na principijalnoj podršci njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu i podsetio da Srbija podržava politiku jedne Kine.
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: