Vesli Klark ponosan na tzv. Kosovo: Bio sam uveren da ćemo pobediti

Bivši vrhovni komandant oružanih snaga NATO general Vesli Klark kaže da politički lideri u Srbiji treba da "pomognu svom narodu da prevaziđe stari nacionalizam"

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/EFE MARK ABRAHAM
EPA/EFE MARK ABRAHAM

Ali i dodao da je ponosan na "Kosovo koje se pre 22 godine borilo za svoju slobodu i stvaranje demokratske vlade".

"Da, veoma sam zadovoljan podrškom naroda Kosova te 1999. godine. Ali takođe priznajem da su se mnogi drugi ljudi, i Amerikanci i NATO, a posebno Kosovari, toliko žrtvovali. Smatrao sam da je to pravi potez, onaj koji su Slobodan Milošević i njegova politika učinili neizbežnim. Bio sam uveren da ćemo pobediti, ali u tom trenutku nismo mogli da predvidimo konačni ishod, sve što smo želeli bilo je da etničko čišćenje stane i da NATO mirovnjaci uđu da zaštite stanovništvo. Kako se kampanja nastavljala, postalo je jasno da će sve srpske snage morati da odu", rekao je Klark.

Prema njegovim rečima, nova američka administracija, na čelu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, pokušaće da promoviše veće pomirenje i harmoniju na Balkanu, a sve za dobrobit Kosova.

"Sa novom američkom administracijom verujem da se problemi u poslednje četiri godine mogu u velikoj meri prevazići. Da, sporazum je moguć, a takav sporazum je u interesu obe strane. Lideri u Srbiji moraju da pomognu svom narodu da prevaziđe stari nacionalizam i svađe iz prošlosti. Iako više nisam u javnom servisu, čini se da Rusija koristi Srbiju za stvaranje poteškoća u jugoistočnoj Evropi. Moraju da prihvate da stvaranje ovih poteškoća nije u njihovom interesu", rekao je Klark.

Dodao je i da veruje da je ključ političkog razvoja na Kosovu ekonomski razvoj, obrazovanje, poljoprivreda, podstrek zapošljavanja i privlačenje stranih investicija.

Prema njegovim rečima, Kosovo će nastaviti da daje primer kao nacija i kao demokratski narod koji je zapadno orijentisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu