Bogić Bogićević odustao od mesta gradonačelnika Sarajeva

Bogić Bogićević odustao je večeras od kandidature za gradonačelnika Sarajeva, nakon što je danas prekinuta sednica Gradskog veća na kojoj se očekivao izbor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/ELVIS BARUKCIC
Foto: EPA/ELVIS BARUKCIC

Bogićević je o neopozivom odustajanju od kandidature pismom obavestio Nermina Nikšića, predsednika SDP BiH, koji ga je i predložio za tu dužnost.

Istakao je da ne želi da se njegovo ime "koristi u nedoličnim političkim igrama", prenose mediji.

Bogićević je među najuglednijim javnim ličnostima u BiH, a njegov život posebno su obeležile godine koje je proveo kao član poslednjeg sastava Predsedništva SFRJ kada je sprečio uvođenje vanrednog stanja na predlog vrha tadašnje JNA.

Njegov izbor za gradonačelnika Sarajeva koji se smatrao sasvim izvesnim zakomplikovao se kada se na sednici gradskog veća raspala pretpostavljena većina koju je uz SDP trebalo da čine Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Kandidat bošnjačke koalicije za predsednika gradskog veća nije dobio potreban broj glasova, pa se iznenada kandidovao nezavisni odbornik Srđan Srdić.

Kako je on srpske nacionalnosti, u slučaju njegovog izbora gradonačelnik ne bi mogla da bude osoba iste etničke pripadnosti pa bi time Bogićević automatski otpao kao kandidat.

Iz bloka SDP-NS-NiP tvrde da ih je lider koalicije Ibrahim Hadžibajrić izdao i da je u pozadini nastojanje Stranke demokratske akcije (SDA) da svom kandidatu Abdulahu Skaki osigura još jedan gradonačelnički mandat.

Zbog sumnje u političku korupciju i kupovinu odbornika tri stranke su podnele krivične prijave protiv Hadžibajrića i Skaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu