Nemački ambasador: Srbija na pola puta

Beograd -- Ambasador Nemačke Tomas Šib danas je izrazio očekivanje da će ove godine dinamika pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji biti jača.

Izvor: FoNet
Podeli
Screenshot TV Prva
Screenshot TV Prva

On je naglasio da je Srbija na pola puta i da je sada važno pokrenuti neophodne reforme u oblasti vladavine prava i demokratizacije.

Šib je za beogradske medije rekao da je jasno da Srbija primenjuje novu metodologiju, da će komisija oceniti kako to da se praktično primeni, a da je cilj nove metodogologije da pregovori o pristupanju budu efikasniji.

"Reforme u oblasti vladavine prava presudne su za napredak u celini na tom putu", rekao je Šib i dodao da su slobodni mediji i aktivan civilan sektor bitni za vladavinu prava, a da ih zabrinjava kada se pokreću kampanje prema novinarima.

On je rekao da po pitanju slobode medija postoje neki pomaci, jer postoji medijska strategija, akcioni plan i grupa za bezbednost novinara. "Mediji imaju važnu ulogu, jer je njihov zadatak da postavljaju kritička pitanja, a svakako moraju poštovati etička pravila", rekao je Šib.

Govoreći o vladavini prava, ocenio je da je Srbija na putu, ali da mora još da radi.

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine, Šib je rekao da će koliko zna Miroslav Lajčak uskoro pozvati obe strane i da EU podržava ideju da sastanak bude održan što pre.

On je rekao da je teško reći kada će biti postignut sporazum između dve strane, ali da je za to potrebna politička volja i Beograda i Prištine da se dođe do kompromisa.

Šib je za N1 izrazio nadu da će međustranački dijalog biti uspešan i uroditi plodom i da na izborima treba da učestvuje što više stranaka i da u novom parlamentu treba da bude zastupljenja opozicija.

On je izrazio optimizam da će biti ove godine biti napretka u otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. (kraj) lj/and

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu